Sałatka z bobu i pieczonych pomidorów
To sałatka z tego, co teraz najlepsze: bób i pomidory w zestawie smakują obłędnie!
Najbardziej lubię ją jeść, gdy jeszcze ciepły bób wymieszam z pesto i dodam pomidory prosto z piekarnika. Taka wersja „na ciepło”, z kawałkiem bagietki smakuje doskonale. Nie gorzej jednak sałatka sprawdzi się zapakowana do pudełka i jedzona w pracy, na drugie śniadanie.
Nie będę oszukiwać, do przygotowania sałatki użyłam gotowego pesto ze słoika. Można teraz kupić świeże pesto tak dobrej jakości, że to żadna zbrodnia ;)
Składniki:- bób - 250 g
- pomidory koktajlowe - 250 g
- cebula czerwona - 1 mała sztuka
- pesto - 2 łyżki
- oliwa - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
- -
Bób ugotuj do miękkości, obierz ze skórek.
Pomidory skrop oliwą, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw pod rozgrzany grill (220 oC) na ok. 10 minut, aż pomidorki zmiękną, mogą się lekko podpiec.
Lekko jeszcze ciepły bób połącz z pesto, pokrjoną w cienkie piórka cebulą i oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do sałatki dodaj upieczone pomidory. Podawaj na ciepło lub na zimno, np. z bagietką.