Sałatka z bobu i pomidorów (idealna na grilla)
Kolorowa sałatka z awokado, pomidorów i paru innych składników. Delikatny bób świetnie pasuje do chrupiącej rzodkiewki i marynowanej mini-kukurydzy, a sos na bazie oliwy i musztardy zaostrza i podkreśla smak warzyw. Sałatka ta idealnie sprawdzi się zwłaszcza jako dodatek do potraw z grilla. Zdecydowanie warto zrobić :)
GRILLOWA SAŁATKA Z BOBU I POMIDORÓW
- 500g bobu,
- 2 duże pomidory,
- ½ pęczka rzodkiewek,
- ½ czerwonej cebuli,
- 8 marynowanych kolb mini-kukurydzy,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 solidna łyżeczka musztardy,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz
W garnku zagotować wodę, wrzucić bób i gotować 7 minut od momentu, aż woda ponownie zacznie wrzeć. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórek.
Cebulę i natkę posiekać, rzodkiewki pokroić w półplasterki, a kukurydzę w grube plasterki. Wszystkie składniki sałatki włożyć do miski.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Sałatkę dobrze jest schłodzić w lodówce około pół godziny przed podaniem.
(na podstawie przepisu stąd)