Zasmażana marchewka z groszkiem

Zasmażana marchewka z groszkiem jest jednym z moich ulubionych dodatków do dań głównych. Zawsze jak już musiałam zjeść coś w jakimś bufecie, to jak tylko była taka opcja wybierałam właśnie to. W końcu postanowiłam zmierzyć się z tym daniem i byłam zaskoczona jakie to łatwe! Skorzystałam z przepisu z tego bloga, gdyż zdjęcia wyglądały obłędnie! Jeżeli jeszcze jakimś cudem nie robiliście tego dania, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Zapraszam.

Zdjęcie - Zasmażana marchewka z groszkiem / Carrots with peas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Zasmażana marchewka z groszkiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 duże marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2/3 szklanki mrożonego groszku
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Marchewkę wraz z groszkiem umieść w średnim rondelku, zalej wodą i gotuj przez około 12 minut do miękkości. Odlej około połowę wody.
  2. W tym czasie na małej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż mieszając przez około 30 sekund, do lekkiego zarumienienia.
  3. Do marchewki z groszkiem dodaj zasmażkę i cukier i gotuj przez 1-2 minuty, aż płyn zgęstnieje do konsystencji sosu.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

Zdjęcie - Zasmażana marchewka z groszkiem / Carrots with peas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Carrots with peas

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 large carrots, peeled and diced
  • 2/3 cup of frozen peas
  • 1 large tablespoon of butter
  • 1 tablespoon of flour
  • 1/2 teaspoon of sugar
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Place carrots and peas in a medium saucepan, cover with water and cook for about 12 minutes until tender. Drain about half of the water.
  2. Meanwhile, melt butter in a small pan add flour and cook stirring for 30 seconds to make lightly browned roux.
  3. Add the roux and sugar to the carrot with peas and cook for 1-2 minutes until sauce thickens.
  4. Season with salt and pepper to taste and serve with your favorite main course.

Enjoy!

Zdjęcie - Zasmażana marchewka z groszkiem / Carrots with peas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kalafior- najlepszy!
7

Kalafior- najlepszy!

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Młoda kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem
8

Młoda kapusta z boczkiem, marc…

ewuncja ewuncja
Restauracja Domowa

Dynia na sposób  wschodni
1

Dynia na sposób wschodni

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

FASOLKA SZPARAGOWA POD  BESZAMELEM
6

FASOLKA SZPARAGOWA POD BESZAM…

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu

Kalafior z masłem i bułką tartą

Kalafior z masłem i bułką tart…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Placki z cukinii z prażonym słonecznikiem

Placki z cukinii z prażonym sł…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Placki z cukinii z prażonym słonecznikiem

Placki z cukinii z prażonym sł…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto z mięsnym nadzieniem
1

Ciasto z mięsnym nadzieniem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka szopska

Sałatka szopska

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Śledzie w jogurcie z cebulą i groszkiem

Śledzie w jogurcie z cebulą i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Panierowany kabaczek w ziołach prowansalskich z dipem jogurtowym

Panierowany kabaczek w ziołach…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zapiekana feta z fasolką szparagową w pomidorach

Zapiekana feta z fasolką szpar…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj