Zasmażana marchewka z groszkiem
Zasmażana marchewka z groszkiem jest jednym z moich ulubionych dodatków do dań głównych. Zawsze jak już musiałam zjeść coś w jakimś bufecie, to jak tylko była taka opcja wybierałam właśnie to. W końcu postanowiłam zmierzyć się z tym daniem i byłam zaskoczona jakie to łatwe! Skorzystałam z przepisu z tego bloga, gdyż zdjęcia wyglądały obłędnie! Jeżeli jeszcze jakimś cudem nie robiliście tego dania, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Zapraszam.
Scroll down for recipe in English
Zasmażana marchewka z groszkiem(4 porcje)
Składniki:
- 4 duże marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2/3 szklanki mrożonego groszku
- 1 duża łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Marchewkę wraz z groszkiem umieść w średnim rondelku, zalej wodą i gotuj przez około 12 minut do miękkości. Odlej około połowę wody.
- W tym czasie na małej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż mieszając przez około 30 sekund, do lekkiego zarumienienia.
- Do marchewki z groszkiem dodaj zasmażkę i cukier i gotuj przez 1-2 minuty, aż płyn zgęstnieje do konsystencji sosu.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj z ulubionym daniem głównym.
Smacznego!
English version
Carrots with peas(4 servings)
Ingredients:
- 4 large carrots, peeled and diced
- 2/3 cup of frozen peas
- 1 large tablespoon of butter
- 1 tablespoon of flour
- 1/2 teaspoon of sugar
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Place carrots and peas in a medium saucepan, cover with water and cook for about 12 minutes until tender. Drain about half of the water.
- Meanwhile, melt butter in a small pan add flour and cook stirring for 30 seconds to make lightly browned roux.
- Add the roux and sugar to the carrot with peas and cook for 1-2 minutes until sauce thickens.
- Season with salt and pepper to taste and serve with your favorite main course.
Enjoy!