Pstrąg z bobem na sosie z awokado

Pstrąg z bobem na sosie z awokado

Dziś do pstrąga (łososiowego) zaproponuję zielone dodatki- bób (to sam środek sezonu na to pyszne warzywo!) i krem z awokado.

Zdjęcie - Pstrąg z bobem na sosie z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pstrąg z bobem na sosie z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aby urozmaicić smak dania, awokado doprawione jest czosnkiem i koperkiem, bób zaś podaję z sosem vinegrette. Wspaniale komponują się z delikatną rybą.

Zdjęcie - Pstrąg z bobem na sosie z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pstrąg z bobem na sosie z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oczywiście użyć możecie dowolnego gatunku ryby, niech przepis będzie tylko inspiracją do dalszych kuchennych eksperymentów!

Zdjęcie - Pstrąg z bobem na sosie z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pstrąg z bobem na sosie z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje dla 2 osób.

Zdjęcie - Pstrąg z bobem na sosie z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Bób ugotuj do miękkości (w wodzie, bez dodatku soli). Lekko ostudź i obierz ze skórek. Jeszcze ciepły posól, wymieszaj z oliwą i octem winnym. Odstaw.

Miąższ awokado (miękkiego!) zmiksuj z czosnkiem, koperkiem i sokiem z cytryny na gładki sos. Dopraw do smaku.

Rybę dopraw, podziel na porcje, usmaż na mieszance oleju i masła.

Ciepłą rybę podawaj na ciepło z sosem z awokado i bobem. Całość posyp koperkiem i skrop oliwą.

Kategorie przepisów