Tabbouleh z bobem, orzeszkami pinii i świeżą miętą
Dziś zabieram Was w kierunku Libanu!
Jedną z najbardziej popularnych potraw w krajach arabskich jest Tabbouleh – odmiana sałatki warzywnej z kaszy bulgur, z dodatkiem cebuli, czosnku oraz świeżych ziół.
Ja dziś mam dla Was swoją wersję Tabbolueh z dodatkiem bobu, którego teraz pod dostatkiem na naszych targach, placach i straganach.
Połączenie bobu z kaszą bulgur, orzeszkami pinii i świeżymi ziołami z własnego ogródka jest fajnym pomysłem na lekki obiad w te upalne dni.
Koniecznie spróbujcie!
CIEKAWOSTKA!
Ps. Wiecie, że kasza bulgur jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi.
Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży.
SKŁADNIKI:
* kasza bulgur – 0,5 szkl
* bób – ok. 100 g
* czosnek – 1 ząbek
* szalotka – 1 szt
* orzeszki pinii – 0,5 szkl
* natka pietruszki, mięta, kolendra, koperek
* sok z cytryny
* sól, pieprz
* oliwa z oliwek dobrej jakości
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wypłukaną w zimnej wodzie kaszę bulgur wrzucamy do ok. 1,5 szkl wrzącej, osolonej wody, mieszamy, gotujmy ok. 10 minut nie mieszając już ponownie w trakcie gotowania – kasza musi wchłonąć cały płyn.
Umyty bób gotujmy do miękkości z gałązką koperku, odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórek.
Czosnek oraz szalotkę siekamy, dodajemy do ugatowanej kaszy.
Wrzucamy bób.orzeszki pinii oraz posiekane zioła, doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Polewamy odrobiną oliwy i zajadamy!
Smacznego!