Bób gotowany z masłem
Bób gotowany ma dla mnie bardzo symboliczne znaczenie. Ilekroć go jem przypominam sobie mojego dziadka. Na co dzień mieszkał z moją babcią na wsi, ale co roku przyjeżdżał na podleczenie i rehabilitację do Zielonej Góry. Będąc małym brzdącem pamiętam, jak godzinami graliśmy w tysiąca i podjadaliśmy z miski gotowany bób z masłem. To on nauczył mnie go smakować. Czasami robię go na inny sposób, jak chociażby ten z groszkiem do makaronu (klik), lub z czosnkiem i koperkiem, ale i tak ten najzwyklejszy z masłem lubię najbardziej. Serwując miskę bobu zabieram Was w moją sentymentalną podróż do moich wspomnień;-)
Składniki:
- bób,
- sól,
- masło do polania
Przygotowanie: Bób gotować w słonej wodzie przez 15- 20 minut. Sprawdzać od czasu do czasu czy jest już dobry. Odcedzić i podawać polany masłem.