Warzywa obrać, umyć, zalać wodą. Wrzucić kostkę rosołową i gotować. Pory oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru, następnie dodać do gotującego się wywaru.
Koperek rośnie jak szalony w ogródku mojej teściowej. Jeszcze trochę a z łodyg będę mogła zrobić płotek "bambusowo-koperkowy". Że też moje kaktusy nie rosną tak szybko.
Pieczarki umyć, pokroić w plastry i lekko poddusić na rozgrzanym oleju. Do gara z wodą wrzucić skrzydełko, marchewkę, pietruszkę i cebulę. Ugotować wywar doprawiając pieprzem i solą. Przesmażone pieczarki wrzucić do wywaru i zagotować. 1 łyżkę mąki rozmieszać w pół szklanki chłodnego wywaru i wlać do gara.
To zupa pochodzenia wegierskiego, pelna pysznej papryki i pomidorow z dodatkiem kawalkow miesa. Do tego bardzo pikantna, co sprawia, ze dziala bardzo rozgrzewajaco. Mam nadzieje, ze i Wam po takim daniu zrobi sie cieplej.
Ponieważ na zewnątrz zimno i nie zapowiada się na to, żeby szybko miało się ocieplić, postanowiłam dziś na obiad przygotować to, co najszybciej rozgrzewa czyli zupę. Pierwszą myślą była słynna česnečka czyli zupa czosnkowa, z której słynie kuchnia czeska. Pomyślałam jednak, że widziałam ją już na tylu blogach w ramach tej zabawy, że dobrze by było zaproponować coś innego.
Przepis na tę potrawkę mam od dawna i często ją przygotowuję bo jest to smaczny sposób na wykorzystanie resztek wędlin chociaż tym razem zrobiłam z mięsem. Nie mam pewności, że jest to orginalna potrawka meksykańska, jednak pod taką nazwą mam zapisany ten przepis no i występuje tu kukurydza, fasola i papryka a połączenie takich składników chyba każdemu kojarzy się z Meksykiem dlatego też dopisuje ten przepis do akcji Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk.
Na takie zimne dni jakie ostatnio są świetnie nadaje się rozgrzewająca zupa z zielonego groszku. Zupa pochodzi z ciepłych krajów, podobno najbardziej popularna jest na Dominikanie. Składniki tej zupy określiłabym jako mało egzotyczne w porównaniu z innymi przepisami z Wysp Karaibskich, może z wyjątkiem batatów, które oczywiście musiałam pominąć.
Pyszna zupa, przypomina wiejskie domowe jedzonko.Przepis stąd.Następnego dnia zrobiła się gęsta makaronowa potrawka - przepyszna :)Robiłam z podwójnej porcji.
Jedna z najprostszych i najtańszych zup. Moja ulubiona, szczególnie jeśli jest mocno czosnkowa i majerankowa. Ciekawa jestem czy w Waszych domach, tak samo przygotowuje sie zalewajkę, czy moze zupełnie inaczej:)
Dziś u mnie na obiad zupa znaleziona na blogu Myszy Klapsiary. Kiedy ją zobaczyłam, pomyślałam, że warto ją zrobić m.in. ze względu na kuskus, którego nigdy jeszcze do zup nie dodawałam. Rzadko też zdarza się, aby w zwykłej pomidorowej znajdowało się tyle dodatków: oprócz kuskusu mamy tu bowiem również czerwoną soczewicę i paprykę. Ciekawa byłam, jak to wszystko się komponuje ze sobą.
Pyszna, rozgrzewająca zupa z dodatkiem świeżych pomidorów... Przepis znalazłam na forum cincin, proporcje potraktowałam dość dowolnie - jestem w trakcie robienia sosu pomidorowego do słoika - pomidorów dałam więcej niż w przepisie.
Ostatnio moj Maz troche mnie zaskoczyl stwierdzajac, ze cieszy sie z nadejscia jesieni. Bylam pewna, ze akurat co jak co, ale jesien nie nalezy do Jego ulubionych por roku. Szczegolnie przygnebiajace sa poranki. Gdy rano wstajemy jest jeszcze ciemno i zimno, a czesto tez mokro.