Pomidorowa na jesien

Pomidorowa na jesien

Zdjęcie - Pomidorowa na jesien - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio moj Maz troche mnie zaskoczyl stwierdzajac, ze cieszy sie z nadejscia jesieni. Bylam pewna, ze akurat co jak co, ale jesien nie nalezy do Jego ulubionych por roku. Szczegolnie przygnebiajace sa poranki. Gdy rano wstajemy jest jeszcze ciemno i zimno, a czesto tez mokro.
Widzac moja zdziwiona mine szybko pospieszyl z wytlumaczeniem. Otoz okazjue, sie, ze moj Ukochany zatesknil za zupami, bo przez cale lato nie ugotowalam ani jednej. Gdy tylko zrobilo sie chlodniej na dworze ja przypomnialam sobie o istnieniu takiej formy posilku i na pierwsza jesienna zupe nie kazalam moim domownikom dlugo czekac.
Przepis wypatrzylam w gazecie, ktora zupelnie przypadkiem wpadla mi w rece w trakcie jednych z zakupow. Przewertowalam pospiesznie kartki, ale przepis utkwil mi w pamieci. Zapewne nie odtworzylam go w stu procentach, ale i tak zupa zyskala uznanie nas wszystkich. Mam nadzieje, ze i Wam zasmakuje.

Zdjęcie - Pomidorowa na jesien - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa pomidorowa z soczewica

skladniki:
500g pomidorow
150g czerwonej soczewicy
1 papryczka chili
1 czerwona papryka
1 cebula
500ml bulionu warzywnego
2 zabki czosnku
sol, pieprz, natka pietruszki

wykonanie:
Pomidory nacinamy na krzyz, zalewamy wrzatkiem, a nastepnie przelewamy zimna woda. Sciagamy z nich skorke i kroimy w kostke.
Papryczke chili umyc, przeciac na pol i usunac gniazda nasienne, a nastepnie drobno posiekac. Podobnie postapic z czerwona papryka, z tym, ze ja pokroic w srednia kostke.
Cebule i czosnek posiekac i podsmazyc chwile na odrobinie oliwy. Dodac pomidory i zalac calosc bulionem. Doprowadzic do wrzenia i gotowac jeszcze okolo 10 minut.
Dodac do zupy pokrojona papryke, chili i soczewice. Gotowac kolejne 10 minut.
Calosc doprawic sola i pieprzem oraz posypac natka pietruszki.
Zupa doskonala jest z grzankami czosnowymi.
Smacznego!

Zrodlo "Pieprz i sol" wrzesien 2010

Kategorie przepisów