Zupa gulaszowa
Mrozna zima ostatnich dni chyba odeszla juz w zapomnienie, powrocila za to zimna i mokra jesien. Pogoda jest bardzo nieprzyjemna. Wlasciwie nie chce sie wychodzic z domu i tylko codzienne obowiazki zmuszaja mnie do tego by wychylic nos z cieplutkich, domowych pieleszy.
Na taka pogode najlepsza jest goraca i pozywna zupa. Wlasnie taka jest dzisiejsza zupa gulaszowa, ktora zamieszczam na blogu z okazji trwajacego Zimowego Festiwalu Zupy.
To zupa pochodzenia wegierskiego, pelna pysznej papryki i pomidorow z dodatkiem kawalkow miesa. Do tego bardzo pikantna, co sprawia, ze dziala bardzo rozgrzewajaco. Mam nadzieje, ze i Wam po takim daniu zrobi sie cieplej.
skladniki:
0,5 kg miesa wieprzowego lub wolowego
2 duze czerwone papryki
1 zielona papryka
1 duza cebula
2 zabki czosnku
1 pietruszka
2 marchewki
puszka pomidorow bez skory
okolo 3 lyzeczki koncentratu pomidorowego
1l bulionu
osta papryka w proszku
ziele angielskie
lisc laurowy
majeranek
pieprz, sol
wykonanie:
Mieso kroimy na male kawalki.
Na patelni podsmazamy mieso, cebule pokrojona w kostke i posiekany czosnek. Doprawiamy ostra papryka w proszku i majerankiem. Gdy mieso ladnie sie przyrumieni zalewamy wszystko bulionem i gotujemy z dodatkiem liscia laurowego i ziela angielskiego okolo 45 minut.
Po tym czasie dokladamy do zupy marchew i pietruszke pokrojone w kostke, papryke pokrojona w paseczki lub w kostke oraz pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy kolejne 25 minut.
Doprawiamy sola, pieprzem.
Czasem gdy pomidory sa zbyt kwasne dodaje odrobine cukru dla zlamania ich smaku.
Smacznego!