Zalewajka
Jedna z najprostszych i najtańszych zup. Moja ulubiona, szczególnie jeśli jest mocno czosnkowa i majerankowa. Ciekawa jestem czy w Waszych domach, tak samo przygotowuje sie zalewajkę, czy moze zupełnie inaczej:)
Składniki:
1 litr wody
1/2 litra(lub więcej) żurku
1/2 kg ziemniaków
1 duża cebula
1-2 listki laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
odrobina oleju
sól, pieprz
1/2 szklanki kwaśnej smietany
opcjonalnie:
majeranek (zawsze i dosyć sporo dodaje)
2-3 wcześniej namoczone grzybki
czosnek
natka pietruszki
vegeta lub kostki rosołowe(ja raczej tego nie dodaję)
Obrane ziemniaki kroimy w niewielką kostke i zalewamy wodą. Dodajemy również ziele, listek laurowy, troche soli lub wrzucamy kostke rosołową i jesli mamy po reką 2-3 wczesniej namoczone grzybki.Gotujemu, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy żurek, tyle, aby zupa nabrała wyraźnie kwaskowatego smaku. Doprawiamy solą, pieprzem, ew, majerankiem, przeciśnietym przez praske ząbkiem czosnku oraz dodajemy podsmażona na brązowo drobno posiekana cebulkę. Zaprawiamy śmietana wymieszaną z kilkoma łyzkami gorącej zupy oraz szczypta soli. Doprowadzamy do wrzenia. Podajemy goracą posypaną zieleniną z dodatkiem pieczywa - pszennego lub razowego.
Smacznego!