Meksykańska potrawka
Przepis na tę potrawkę mam od dawna i często ją przygotowuję bo jest to smaczny sposób na wykorzystanie resztek wędlin chociaż tym razem zrobiłam z mięsem. Nie mam pewności, że jest to orginalna potrawka meksykańska, jednak pod taką nazwą mam zapisany ten przepis no i występuje tu kukurydza, fasola i papryka a połączenie takich składników chyba każdemu kojarzy się z Meksykiem dlatego też dopisuje ten przepis do akcji Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk.
Składniki:
- 30 dag pieczarek
- czerwona papryka
- kilka parówek lub innej wędliny lub 30 dag wieprzowiny
- 1 cebula
- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz, papryka w proszku
- pół pojemnika smietanki
Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć. Następnie dodać parówki, paprykę. Ja usmażyłam mięso na oddzielnej patelni i potem dodałam do reszty składników. Dodać trochę wody i dusić przez kilka minut. Następnie dodać 3-4 łyżki koncentratu. Przyprawić do smaku.Na sam koniec dodać fasolę i kukurydzę. Gdy potrawka jest już prawie gotowa dodać śmietankę i zagotować.
Smacznego:)