Meksykańska potrawka

Meksykańska  potrawka

Przepis na tę potrawkę mam od dawna i często ją przygotowuję bo jest to smaczny  sposób na wykorzystanie resztek wędlin chociaż  tym razem zrobiłam z mięsem. Nie mam pewności, że jest to orginalna potrawka meksykańska, jednak pod taką nazwą mam zapisany ten przepis no i występuje tu kukurydza, fasola i papryka a połączenie takich składników chyba każdemu kojarzy się z Meksykiem dlatego też dopisuje ten przepis do akcji Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk.

Zdjęcie - Meksykańska  potrawka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 30 dag pieczarek
  • czerwona papryka
  • kilka parówek lub innej wędliny lub 30 dag wieprzowiny
  • 1 cebula
  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka kukurydzy
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • pół pojemnika smietanki

Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć. Następnie dodać parówki, paprykę. Ja usmażyłam mięso na oddzielnej patelni i potem dodałam do reszty składników. Dodać trochę wody i dusić przez kilka minut. Następnie dodać 3-4 łyżki koncentratu. Przyprawić do smaku.Na sam koniec dodać fasolę i kukurydzę. Gdy potrawka jest już prawie gotowa dodać śmietankę i zagotować.

Smacznego:)

Kategorie przepisów