Zupa z porów

zielono mi.... 

2 pory

1 marchewka

1 pietruszka

1 cebula

1 kostka rosołowa

3 łyżki masła

1 ząbek serka topionego (śmietankowy)

1 łyżka śmietany

1/2 łyżeczki cukru

sól, pieprz do smaku

 

Warzywa obrać, umyć, zalać wodą. Wrzucić kostkę rosołową i gotować. Pory oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru, następnie dodać do gotującego się wywaru.

Po ugotowaniu zupę przecedzić przez sitko. Pora i cebulę zmiksować w blenderze, ponownie wrzucić do gara z wywarem. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością wywaru, dodać do zupy z topionym serkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Maślane ciasteczka Matcha

Maślane ciasteczka Matcha

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Zielone kotlety  brokułowo-cebulowe

Zielone kotlety brokułowo-ceb…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Babeczki
1

Babeczki "Leśny Mech"

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

 Ciasto szpinakowe z kremem śmietanowym, kiwi i galaretką

Ciasto szpinakowe z kremem śm…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Duszona rzymska sałata
2

Duszona rzymska sałata

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Koktajl odchudzający
1

Koktajl odchudzający

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Przepisy z tych kategorii

Zupa grochowa

Zupa grochowa

aronia aronia
Wiem co jem

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Zupa szparagowo-brokułowa

Zupa szparagowo-brokułowa

figmara figmara
figowe smaki

Rosół z dziczyzny

Rosół z dziczyzny

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Zupa z kurczakiem, soczewicą i batatem
1

Zupa z kurczakiem, soczewicą i…

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa marokańska
1

Zupa marokańska

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika