Zupa z porów

zielono mi.... 

2 pory

1 marchewka

1 pietruszka

1 cebula

1 kostka rosołowa

3 łyżki masła

1 ząbek serka topionego (śmietankowy)

1 łyżka śmietany

1/2 łyżeczki cukru

sól, pieprz do smaku

 

Warzywa obrać, umyć, zalać wodą. Wrzucić kostkę rosołową i gotować. Pory oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru, następnie dodać do gotującego się wywaru.

Po ugotowaniu zupę przecedzić przez sitko. Pora i cebulę zmiksować w blenderze, ponownie wrzucić do gara z wywarem. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością wywaru, dodać do zupy z topionym serkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem z batatów i papryki
1

Zupa krem z batatów i papryki

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Zupa z soczewicy i pieczonej papryki
2

Zupa z soczewicy i pieczonej p…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Zupa z dynią, kalafiorem, ziemniakiem i kurkumą
1

Zupa z dynią, kalafiorem, ziem…

Beti Beti
kruche babeczki

Zielona zupa warzywna z kurczakiem
2

Zielona zupa warzywna z kurcza…

Dzi Dzi
karmelowy

Kolorowa zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem
1

Kolorowa zupa ziemniaczana z w…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Zupa z patisonów
2

Zupa z patisonów

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Przepisy z tych kategorii

Szybki sernik ze śliwkami
2

Szybki sernik ze śliwkami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Pogacze – węgierska przekąska do piwa
1

Pogacze – węgierska przekąska…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Lekki sernik z musem borówkowym
1

Lekki sernik z musem borówkowy…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kalafior zapiekany z serem Taleggio

Kalafior zapiekany z serem Tal…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Tarta z bobem i fetą

Tarta z bobem i fetą

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pieczarki z grilla

Pieczarki z grilla

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy