Zupa z porów
zielono mi....
2 pory
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1 kostka rosołowa
3 łyżki masła
1 ząbek serka topionego (śmietankowy)
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku
Warzywa obrać, umyć, zalać wodą. Wrzucić kostkę rosołową i gotować. Pory oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru, następnie dodać do gotującego się wywaru.
Po ugotowaniu zupę przecedzić przez sitko. Pora i cebulę zmiksować w blenderze, ponownie wrzucić do gara z wywarem. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością wywaru, dodać do zupy z topionym serkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.