Dostałam ten przepis w prezencie :-) Od Super-PoP - wiernego czytelnika. Przepis jest naprawdę fajny i prosty. Trochę go przerobiłam ale tylko od strony technicznej
Dziś wolny dzień okazał się szybkim. Wrzucam wspomnienie po wczorajszej zupie. Pyszna i błyskawicznie się ją robi. I równie błyskawicznie się ją zjada. :-)))
Waza do zupy stoi sobie na górnej półce w kuchni. Używam jej bardzo rzadko. Ubzdurałam sobie, że waza to naczynie na zupę odświętną, a nie codzienną. Codzienna zupa jarzynowa ląduje w talerzach nalewana wprost z garnka stojącego na kuchence. Tak jest wygodniej, ale nie przepadam za tym ułatwieniem.
U nas rybę je się przynajmniej dwa razy w tygodniu. Wciąż więc wyszukuję nowe pomysły na dania rybne, by nigdy nam się ryba nie znudziła i żeby za każdym razem smakowała ciekawie, inaczej. Ostatnio bardzo spodobał mi się przepis Kasi na klopsy rybne podane w pomidorowym sosie, więc tym razem przygotowałam właśnie je. Porcja jest duża, więc starczy nam jeszcze na najbliższe obiady, z czego się cieszę, bo to bardzo smaczne danie. :-)
Pyszna zupa, przypomina wiejskie domowe jedzonko.Przepis stąd.Następnego dnia zrobiła się gęsta makaronowa potrawka - przepyszna :)Robiłam z podwójnej porcji.
Przedstawiam Wam zaległy przepis na barszcz czerwony, robiłam go na Wielkanoc. Polecam, to smaczny barszczyk z przepisu mojej mamy, kolejna perła z lamusa:-)
Do tej zupy przymierzałam się od dawna ale zawsze jakoś tak wychodziło, że jej nie ugotowałam. Dopiero dzisiaj się za nią wziełąm. Nigella twierdzi, że jedzenie tej zupy daje poczucie radości i optymizmu a nawet gotowanie jej podnosi ją na duchu.
Zakwas na żurek nastawiony. A jak u Was? Drugi rok z rzędu robię go z przepisu Liski. Tak samo żurek, który jest bardzo smaczny. Podaję oba przepisy, póki co zdjęcie tylko zakwasu.
Fasolowa to jedna z zup, które kojarzą mi się ze smakami z dzieciństwa. Robiła ją moja babcia i mama, zawsze była pyszna i kaloryczna, na boczku wędzonym. Żeby dostać w miarę chudy boczek wędzony trzeba się trochę nagimnastykować i zajrzeć do kilku sklepów.
Lubię czerwony barszcz więc pomyślałam sobie, że ta zupa przypadnie mi do gustu. Dodatek imbiru nadaje jej bardzo orginalnego smaku. Zupa po zmiksowaniu staje się dość zawiesista(ja musiałam dolać trochę bulionu) i nie każdemu musi to pasować no ale w końcu jest to zupa krem. Jesli macie ochotę na szaleństwo z klasyką polecam tę zupę.
Dzisiaj dla odmiany zupełnie tradycyjna i najbardziej popularna zupa ze szparagów. Kremowa, aksamitna, prosta w wykonaniu, można ją podawać w zależności od upodobań z grzankami,, migdałami, natką pietruszki, dymką lub kluskami francuskimi .
Kupiłam młodego kalafiorka i zachciało mi się zrobić z niego zupkę. Spodobał mi się przepis na zupę kalafiorową z dodatkiem kalarepki, a znalazłam go na blogu Dagmary. Zupa jest delikatna, smaczna i prosta w przygotowaniu. Bardzo mi smakowała, lubię takie jedzonko. :)