Zupa Sukkot z kluskami szczypanymi

Zupa Sukkot z kluskami szczypanymi
Zdjęcie - Zupa Sukkot z kluskami szczypanymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Superpyszna zupa wielowarzywna.
Przepis wydaje się skomplikowany, ale naprawdę zupa jest bardzo prosta.
Przepis pochodzi z tej strony.

Rekomendowana na święto Sukkot.

Przepis na ok 4 osoby

Składniki na ciasto kluskowe:

· 4-6 łyżek mąki razowej lub białej

· 2 jajka

· ½-1 szklanki wody

· szczypta soli

· szczypta cukru

· płatki żytnie lub owsiane, lub pszenne

· otręby pszenne/żytnie(względnie inne podobne dodatki, np. ziarna słonecznika lub sezamu) · odrobina cynamonu (opcjonalnie)

Składniki na zupę:

Warzywa, grupa A:

· 1 marchewka (pokrojona w kostkę)

· ½ lub cała papryka czerwona (pokrojona w kostkę)

· niewielka garść fasolki zielonej (pocięta na kawałki długości maks. 2cm)

· 2-3 łyżki kukurydzy

· 2-3 łyżki groszku zielonego

· 2 łyżki pokrojonego w kostkę selera

Warzywa grupa B: (proporcje w zależności od upodobań, ale powinny przeważać brokuły i dynia)

· ¼ lub ½ pora

· brokuły (½)

· dynia lub cukinia (ok ¼ kg lub więcej)- opcjonalnie

· 2-3 ziemniaki

· ¼ lub ½ kalafiora

· 1 niewielka cebula

· 1 lub 2 marchewki

· 1 łyżka mąki sojowej (niekoniecznie)

· odrobina szpinaku, selera, pietruszki (korzenia)- opcjonalnie

Pozostałe składniki na zupę:

· bulion warzywny, lub przyprawa typu wegeta, bądź rosół - dałam tylko masło

· przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, kurkuma/curry (odrobina) · odrobina mąki ziemniaczanej lub pszennej rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody (niekoniecznie, tylko gdy zupa będzie wymagała zagęszczenia. Zalecam jednak unikać dodawania mąki, zmiksowana dynia powinna nadać odpowiednią gęstość zupie, można ją zagęścić także ugotowanymi i roztartymi 2 ziemniakami) - dałam tylko sól, nie zagęszczałam dodatkowo

Przygotowanie:

Kluski:

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy makę i ziarna, sól, cukier (i cynamon jeśli chcemy) i mieszamy. Jeśli trzeba dodajemy nieco wody. Ciasto powinno być średnio-gęste. W garnku gotujemy wodę, gdy będzie wrzała łyżeczką nabieramy odrobinę ciasta i wrzucamy na wrzątek. Pilnujemy by się nie rozgotowały, wyciągamy i wykładamy do miski lub na talerz.

Zupa:

Warzywa z grupy A gotujemy w niewielkiej ilości wody. Odcedzamy (wody nie wylewamy!) i odkładamy na bok. Warzywa z grupy B ścieramy na tarczy o drobnych oczkach (lub tarce), bądź gotujemy i miksujemy. Rozrzedzamy nieco wodą (pozostałą po ugotowaniu warzyw z grupy A)/rosołem/bulionem, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy i na koniec już dodajemy warzywa z grupy B oraz posiekaną natkę pietruszki. Zupa powinna być gładka jak zupa-krem, ale być rzadsza. Kluski nakładamy do talerzy i zalewamy zupą.


Zdjęcie - Zupa Sukkot z kluskami szczypanymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Zupa Sukkot z kluskami szczypanymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa Sukkot z kluskami szczypanymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów