Zupa Sukkot z kluskami szczypanymi
Superpyszna zupa wielowarzywna.
Przepis wydaje się skomplikowany, ale naprawdę zupa jest bardzo prosta.
Przepis pochodzi z tej strony.
Rekomendowana na święto Sukkot.
Przepis na ok 4 osoby
Składniki na ciasto kluskowe:
· 4-6 łyżek mąki razowej lub białej
· 2 jajka
· ½-1 szklanki wody
· szczypta soli
· szczypta cukru
· płatki żytnie lub owsiane, lub pszenne
· otręby pszenne/żytnie(względnie inne podobne dodatki, np. ziarna słonecznika lub sezamu) · odrobina cynamonu (opcjonalnie)
Składniki na zupę:
Warzywa, grupa A:
· 1 marchewka (pokrojona w kostkę)
· ½ lub cała papryka czerwona (pokrojona w kostkę)
· niewielka garść fasolki zielonej (pocięta na kawałki długości maks. 2cm)
· 2-3 łyżki kukurydzy
· 2-3 łyżki groszku zielonego
· 2 łyżki pokrojonego w kostkę selera
Warzywa grupa B: (proporcje w zależności od upodobań, ale powinny przeważać brokuły i dynia)
· ¼ lub ½ pora
· brokuły (½)
· dynia lub cukinia (ok ¼ kg lub więcej)- opcjonalnie
· 2-3 ziemniaki
· ¼ lub ½ kalafiora
· 1 niewielka cebula
· 1 lub 2 marchewki
· 1 łyżka mąki sojowej (niekoniecznie)
· odrobina szpinaku, selera, pietruszki (korzenia)- opcjonalnie
Pozostałe składniki na zupę:
· bulion warzywny, lub przyprawa typu wegeta, bądź rosół - dałam tylko masło
· przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, kurkuma/curry (odrobina) · odrobina mąki ziemniaczanej lub pszennej rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody (niekoniecznie, tylko gdy zupa będzie wymagała zagęszczenia. Zalecam jednak unikać dodawania mąki, zmiksowana dynia powinna nadać odpowiednią gęstość zupie, można ją zagęścić także ugotowanymi i roztartymi 2 ziemniakami) - dałam tylko sól, nie zagęszczałam dodatkowo
Przygotowanie:
Kluski:
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy makę i ziarna, sól, cukier (i cynamon jeśli chcemy) i mieszamy. Jeśli trzeba dodajemy nieco wody. Ciasto powinno być średnio-gęste. W garnku gotujemy wodę, gdy będzie wrzała łyżeczką nabieramy odrobinę ciasta i wrzucamy na wrzątek. Pilnujemy by się nie rozgotowały, wyciągamy i wykładamy do miski lub na talerz.
Zupa:
Warzywa z grupy A gotujemy w niewielkiej ilości wody. Odcedzamy (wody nie wylewamy!) i odkładamy na bok. Warzywa z grupy B ścieramy na tarczy o drobnych oczkach (lub tarce), bądź gotujemy i miksujemy. Rozrzedzamy nieco wodą (pozostałą po ugotowaniu warzyw z grupy A)/rosołem/bulionem, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy i na koniec już dodajemy warzywa z grupy B oraz posiekaną natkę pietruszki. Zupa powinna być gładka jak zupa-krem, ale być rzadsza. Kluski nakładamy do talerzy i zalewamy zupą.