Kremowa zupa z białych szparagów

Kremowa zupa z białych szparagów

Pierwsza moja propozycja przepisu na danie ze szparagów zyskała miano „Egzotycznej” za sprawą lutki40,  tak właśnie skomentowała przepis na przystawkę ze szparagów z łososiem w sosie truskawkowym.  Tak, bo to jest przepis oparty na kombinacji smaków podobnych do takich  jak: kurczak z ananasem czy brzoskwinią albo ser pleśniowy i gruszka, sery wędzone i winogrona albo proste połączenie szparagów z łososiem i truskawkami, które mogą stanowić inspirację do poszukiwania własnych smaków. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni. Albo coś nam smakuje albo nie. Wszystko to jest kwestią smaku i gustu. Trzeba zrobić, posmakować i tyle w tym temacie.

Dzisiaj dla odmiany zupełnie tradycyjna i najbardziej popularna zupa ze szparagów. Kremowa, aksamitna, prosta w wykonaniu, można ją podawać w zależności od upodobań z grzankami,, migdałami, natką pietruszki, dymką lub kluskami francuskimi . Tylko proszę nie z groszkiem „ptysiowym” to zabija smak najlepiej przyrządzonej zupy. Jeszcze o tym napiszę bo minęło pół roku a pamiętam ten wstrętny smak groszku ptysiowego który zdominował rewelacyjny smak zupy szparagowej, podanej mi w restauracji. A może ktoś lubi groszek ptysiowy?

P.S. dokonuję małych zmian na blogu w zakresie wizualizacji i funkcjonalności, o zmianach postaram się Was informować w miarę postępu i czasu. Pozdrawiam.



Zdjęcie - Kremowa zupa z białych szparagów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 40 min.

Stopień trudności –  łatwy

 Składniki:

  • 800ml bulionu drobiowo-warzywnego ( bulion
    powinien być „chudy” bez pływających oczek tłuszczu),
  • 700g białych szparagów,
  • 15g masła,
  • 100 ml śmietany (18 lub 36%),
  • 1 cebulka dymka,
  • sól,
  • ½ łyżeczki cukru
  • 200 ml wody

Sposób wykonania:

  1. szparagi obieramy z włókien, odcinamy zdrewniałe końce i myjemy,
  2. następnie odcinamy główki (2-3 cm) a resztę szparagów kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki,
  3. cebulkę myjemy, kroimy na pół plasterki, zieloną część siekamy jak szczypior,
  4. w garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy białe cząstki cebulki i pokrojone szparagi (bez główek), podsmażamy 3 min mieszając, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy podnprzykryciem 10-15 min.)
  5. w tym czasie do drugiego garnka wlewamy 200 ml wody, dodajemy cukier i główki szparagów, gotujemy 5 min a następnie wyjmujemy główki na talerzyk a wywar z ich gotowania dodajemy do bulionu z resztą szparagów czyli naszej zupy,
  6. po ugotowaniu zupy miksujemy ją, dodajemy śmietanę, główki szparagów i doprawiamy solą,
  7. podajemy z posiekaną zieloną dymką.

Kategorie przepisów