Hiszpańska zupa pomidorowa z czosnkowymi grzankami

Hiszpańska zupa pomidorowa z czosnkowymi grzankami

Dziś wolny dzień okazał się szybkim. Wrzucam wspomnienie po wczorajszej zupie. Pyszna i błyskawicznie się ją robi. I równie błyskawicznie się ją zjada. :-)))

Zdjęcie - Hiszpańska zupa pomidorowa z czosnkowymi grzankami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Hiszpańska zupa czosnkowa z czosnkowymi grzankami

oliwa z oliwek

1 cebula posiekana

3 ząbki czosnku

1 czerwona papryka, posiekana

1/2 łyżeczki chilli w proszku

puszka pomidorów bez skórki

200 g bagietki

1 l bulionu warzywnego

Grzanki czosnkowe:

 plasterki bagietki

oliwa z oliwek

ząbki czosnku, zmiażdżone

starty kawałek cheddara

chilli w proszku do posypania

Paprykę kroję w paski, cebulę i czosnek siekam. Wrzucam je na rozgrzany w szerokim garnku tłuszcz. Przesmażam.

Dodaję chilli i posiekane pomidory, duszę, aż zgęstnieje.

Mieszając dodaję bagietkę pokrojoną na kawałki, wlewam gorący bulion. Gotuję zupę przez ok. 15 minut.

Kromki bagietki opiekam. Wierzchnie strony skrapiam oliwą, smaruję czosnkiem, posypuję serem i znów opiekam.  Posypuję chilli. Podaję wraz z zupą.

* źródło - "Kuchnia wegetariańska" Jenny Stacey wyd. Parragon

Zdjęcie - Hiszpańska zupa pomidorowa z czosnkowymi grzankami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy