Hiszpańska zupa pomidorowa z czosnkowymi grzankami
Dziś wolny dzień okazał się szybkim. Wrzucam wspomnienie po wczorajszej zupie. Pyszna i błyskawicznie się ją robi. I równie błyskawicznie się ją zjada. :-)))
Hiszpańska zupa czosnkowa z czosnkowymi grzankami
oliwa z oliwek
1 cebula posiekana
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka, posiekana
1/2 łyżeczki chilli w proszku
puszka pomidorów bez skórki
200 g bagietki
1 l bulionu warzywnego
Grzanki czosnkowe:
plasterki bagietki
oliwa z oliwek
ząbki czosnku, zmiażdżone
starty kawałek cheddara
chilli w proszku do posypania
Paprykę kroję w paski, cebulę i czosnek siekam. Wrzucam je na rozgrzany w szerokim garnku tłuszcz. Przesmażam.
Dodaję chilli i posiekane pomidory, duszę, aż zgęstnieje.
Mieszając dodaję bagietkę pokrojoną na kawałki, wlewam gorący bulion. Gotuję zupę przez ok. 15 minut.
Kromki bagietki opiekam. Wierzchnie strony skrapiam oliwą, smaruję czosnkiem, posypuję serem i znów opiekam. Posypuję chilli. Podaję wraz z zupą.
* źródło - "Kuchnia wegetariańska" Jenny Stacey wyd. Parragon