Jukatańska zupa cytrusowa
Meksykańska zupa z dużą ilością pieczonego czosnku i z cytrusami bardzo nam smakowała.
Jukatańska zupa cytrusowa
3 cebule
15 dużych ząbków czosnku
łyżka oliwy
1,3 wywaru z warzyw, kurczaka lub ryby
8 dojrzałych pomidorów (dałam 1,5 puszki pomidorów bez skórki, razem z sosem)
pół łyżeczki suszonego oregano
1 świeże, czerwone chilli
pół łyżeczki mielonego kminku
łyżeczka drobno startej skórki grejpfruta
łyżeczka drobno startej skórki limonki
łyżeczka drobno startej skórki pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 grejpfruta
sok z 1 limonki
sól, pieprz
do dekoracji: porwane liście kolendry lub bazylii
1 nieobraną cebulę dzielę na pół, a 2 cebule obieram i drobno siekam.
Rozgrzewam patelnię z grubym dnem i wrzucam na nią nieobrane ząbki czosnku i połówki cebuli. Podgrzewam dotąd, aż staną się miękkie.
W garnku rozgrzewam oliwę i smażę na niej posiekane cebule, aż staną się miękkie. Dodaję wywar i zagotowuję. Zmniejszam ogień i gotuję przez kilka minut.
Obieram usmażoną cebulę i ząbki czosnku. Grubo siekam. Dodaję do zupy razem z pokrojonymi pomidorami, oregano, posiekaną papryczką chilli i mielonym kminkiem. Gotuję przez ok. 15 minut.
Dodaję skórki cytrusów, doprawiam solą i pieprzem. Gotuję przez dalszych kilka minut.
Zdejmuję z ognia i mieszam z sokami cytrusów. Na talerzach posypuję świeżymi ziołami.
* źródło - "Kuchnia meksykańska" wyd. Parragon