Jukatańska zupa cytrusowa

Jukatańska zupa cytrusowa

Meksykańska zupa z dużą ilością pieczonego czosnku i z cytrusami bardzo nam smakowała.

Zdjęcie - Jukatańska zupa cytrusowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jukatańska zupa cytrusowa

3 cebule

15 dużych ząbków czosnku

łyżka oliwy

1,3 wywaru z warzyw, kurczaka lub ryby

8 dojrzałych pomidorów (dałam 1,5 puszki pomidorów bez skórki, razem z sosem)

pół łyżeczki suszonego oregano

1  świeże, czerwone chilli

pół łyżeczki mielonego kminku

łyżeczka drobno startej skórki grejpfruta

łyżeczka drobno startej skórki limonki

łyżeczka drobno startej skórki pomarańczy

sok z 1 pomarańczy

sok z 1 grejpfruta

sok z 1 limonki

sól, pieprz

do dekoracji: porwane liście kolendry lub bazylii

1 nieobraną cebulę dzielę na pół, a 2 cebule obieram i drobno siekam.

Rozgrzewam patelnię  z grubym dnem i wrzucam na nią nieobrane ząbki czosnku i połówki cebuli. Podgrzewam dotąd, aż staną się miękkie.

W garnku rozgrzewam oliwę i smażę na niej posiekane cebule, aż staną się miękkie. Dodaję wywar i zagotowuję. Zmniejszam ogień i gotuję przez kilka minut.

Obieram usmażoną cebulę i ząbki czosnku. Grubo siekam. Dodaję do zupy razem z pokrojonymi pomidorami, oregano, posiekaną papryczką chilli i mielonym kminkiem. Gotuję przez ok. 15 minut.

Dodaję skórki cytrusów, doprawiam solą i pieprzem. Gotuję przez dalszych kilka minut.

Zdejmuję z ognia i mieszam z sokami cytrusów. Na talerzach posypuję świeżymi ziołami.

* źródło - "Kuchnia meksykańska" wyd. Parragon

Kategorie przepisów