Ekspresowa zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

Ekspresowa zupa fasolowa na wędzonym kurczaku

Fasolowa to jedna z zup, które kojarzą mi się ze smakami z dzieciństwa. Robiła ją moja babcia i mama, zawsze była pyszna i kaloryczna, na boczku wędzonym.  Żeby dostać w miarę chudy boczek wędzony trzeba się trochę nagimnastykować i zajrzeć do kilku sklepów.  Ja takiej cierpliwości nie mam więc wymyśliłam, ze zastąpię boczek,  wędzonym kurczakiem.  Jestem też zwolenniczką gotowania na skróty z zachowaniem tych samych smaków i jakości. Zastąpiłam więc sucha fasolę (którą trzeba moczyć przed gotowaniem)  konserwową białą fasolką. W rezultacie okazało się, że uzyskałam taki sam smak z dzieciństwa tylko  w wersji  LIGHT i  oszczędzając czas, nie czekając aż fasola się „namoczy”. Szukałam w necie i takiego przepisu nie znalazłam dlatego skromnie potraktuję go jako autorski. Polecam wszystkim smakoszom fasolówki (nawet tym liczącym kalorie).

 Zdjęcie - Ekspresowa zupa fasolowa na wędzonym kurczaku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

( na 4 osoby)

-  dwa udka wędzonego kurczaka,

-  białej fasoli konserwowej,

-  1 duża marchew,

-  2 średniej wielkości ziemniaki,

-  2  l bulionu warzywnego lub drobiowego,

-  1 cebula,

-  2 łyżka masła,

-  1 ½   łyżki mąki,

-  2 łyżki gęstej śmietany,

-  ½  łyżki majeranku

 Sposób wykonania:

    1. udka kurczaka płuczemy ,
    2. marchew obieramy, płuczemy i kroimy w talarki lub kostkę (wg uznania),
    3. ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w niewielką kostkę,
    4. fasolę z puszki wrzucamy na sitko i płuczemy,
    5. udka, marchew, fasolkę i ziemniaki wkładamy do bulionu i gotujemy aż warzywa zmiękną (około 15-20 min),
    6. kiedy warzywa są już miękkie:

      a)   udka kurczaka wyjmujemy z zupy, odzielamy od kości, kroimy i z powrotem wrzucamy do zupy,

      b)    robimy zasmażkę: obieramy cebulę, kroimy w drobną kosteczkę i lekko przesmażamy na maśle ( na patelni), dodajemy mąkę, mieszając doprowadzamy do połączenia składników, kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy szklankę bulionu

    7. zasmażkę dodajemy do zupy i jeszcze gotujemy na wolny ogniu (10 min)

    8. pod koniec gotowania dodajemy majeranek i śmietanę.

Kategorie przepisów