Ekspresowa zupa fasolowa na wędzonym kurczaku
Fasolowa to jedna z zup, które kojarzą mi się ze smakami z dzieciństwa. Robiła ją moja babcia i mama, zawsze była pyszna i kaloryczna, na boczku wędzonym. Żeby dostać w miarę chudy boczek wędzony trzeba się trochę nagimnastykować i zajrzeć do kilku sklepów. Ja takiej cierpliwości nie mam więc wymyśliłam, ze zastąpię boczek, wędzonym kurczakiem. Jestem też zwolenniczką gotowania na skróty z zachowaniem tych samych smaków i jakości. Zastąpiłam więc sucha fasolę (którą trzeba moczyć przed gotowaniem) konserwową białą fasolką. W rezultacie okazało się, że uzyskałam taki sam smak z dzieciństwa tylko w wersji LIGHT i oszczędzając czas, nie czekając aż fasola się „namoczy”. Szukałam w necie i takiego przepisu nie znalazłam dlatego skromnie potraktuję go jako autorski. Polecam wszystkim smakoszom fasolówki (nawet tym liczącym kalorie).
Składniki:
( na 4 osoby)
- dwa udka wędzonego kurczaka,
- białej fasoli konserwowej,
- 1 duża marchew,
- 2 średniej wielkości ziemniaki,
- 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 1 cebula,
- 2 łyżka masła,
- 1 ½ łyżki mąki,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- ½ łyżki majeranku
Sposób wykonania:
- udka kurczaka płuczemy ,
- marchew obieramy, płuczemy i kroimy w talarki lub kostkę (wg uznania),
- ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w niewielką kostkę,
- fasolę z puszki wrzucamy na sitko i płuczemy,
- udka, marchew, fasolkę i ziemniaki wkładamy do bulionu i gotujemy aż warzywa zmiękną (około 15-20 min),
-
kiedy warzywa są już miękkie:
a) udka kurczaka wyjmujemy z zupy, odzielamy od kości, kroimy i z powrotem wrzucamy do zupy,
b) robimy zasmażkę: obieramy cebulę, kroimy w drobną kosteczkę i lekko przesmażamy na maśle ( na patelni), dodajemy mąkę, mieszając doprowadzamy do połączenia składników, kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy szklankę bulionu
-
zasmażkę dodajemy do zupy i jeszcze gotujemy na wolny ogniu (10 min)
-
pod koniec gotowania dodajemy majeranek i śmietanę.