Tunezyjskie kule rybne
U nas rybę je się przynajmniej dwa razy w tygodniu. Wciąż więc wyszukuję nowe pomysły na dania rybne, by nigdy nam się ryba nie znudziła i żeby za każdym razem smakowała ciekawie, inaczej. Ostatnio bardzo spodobał mi się przepis Kasi na klopsy rybne podane w pomidorowym sosie, więc tym razem przygotowałam właśnie je. Porcja jest duża, więc starczy nam jeszcze na najbliższe obiady, z czego się cieszę, bo to bardzo smaczne danie. :-)
Tunezyjskie kule rybne
kule:
1, 20 kg fileta pstrąga (lub innej ryby)
pół pęczka posiekanej natki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki pasty chilli
3 łyżki mąki kukurydzianej l. kaszy manny
3-4 łyżki bułki tartej
1 jajo
+ kilka łyżek bułki tartej do panierki oraz kilka łyżek oliwy z oliwek
sos:
1 l pulpy pomidorowej
6 łyżek oliwy z oliwek
6 ząbków czosnku
600 ml wody
2 łyżki cukru
pęczek posiekanej natki
ok. 2 łyżek sosu sojowego Kikkoman
sól i pieprz do smaku
pół pęczka natki do posypania gotowego dania
Rybę oczyściłam z ości przy pomocy pęsety i zdjęłam skórę. Razem z cebulą i czosnkiem zmiażdzyłam ją przy pomocy blendera. Następnie do rybnej masy dodałam resztę składników i dokładnie wymieszałam. W razie potrzeby, gdyby masa była za wilgotna, należy dosypać trochę bułki tartej.
Z masy uformowałam kule, obtoczyłam je w bułce tartej i usmażyłam na oliwie z oliwek, ze wszystkich stron na rumiano.
W wysokim garnku podgrzałam przecier pomidorowy, do którego dodałam zmiażdżone ząbki czosnku, oliwę, cukier, natkę, sos sosjowy. Doprawiłam solą i pieprzem. Sos gotowałam na małym ogniu przez kilka minut, a następnie włożyłam do niego rybne kulki i dusiłam całość przez 15 minut. Danie wyłożyłam do salaterki i posypałam świeżą natką.
Do niego podałam ryż basmati firmy Gallo.
* ten tunezyjski przepis trochę się zrobił międzynarodowy: japoński sos, francuski ryż, polska natka, włoska oliwa itd. itp. ;-))))