Tunezyjskie kule rybne

Tunezyjskie kule rybne

U nas rybę je się przynajmniej dwa razy w tygodniu. Wciąż więc wyszukuję nowe pomysły na dania rybne, by nigdy nam się ryba nie znudziła i żeby za każdym razem smakowała ciekawie,  inaczej. Ostatnio bardzo spodobał mi się przepis Kasi na klopsy rybne podane w pomidorowym sosie, więc tym razem przygotowałam właśnie je. Porcja jest duża, więc starczy nam jeszcze na najbliższe obiady, z czego się cieszę, bo to bardzo smaczne danie. :-)

Zdjęcie - Tunezyjskie kule rybne  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tunezyjskie kule rybne  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tunezyjskie kule rybne

kule:

1, 20 kg fileta pstrąga (lub innej ryby)

pół pęczka posiekanej natki

1 cebula

3 ząbki czosnku

1/4 łyżeczki mielonego kminku

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki pasty chilli

3 łyżki mąki kukurydzianej l. kaszy manny

3-4 łyżki bułki tartej

1 jajo

+  kilka łyżek bułki tartej do panierki oraz kilka łyżek oliwy z oliwek

sos:

1 l pulpy pomidorowej

6 łyżek oliwy z oliwek

6 ząbków czosnku

600 ml wody

2 łyżki cukru

pęczek posiekanej natki

ok. 2 łyżek sosu sojowego Kikkoman

sól i pieprz do smaku

pół pęczka natki do posypania gotowego dania

Rybę oczyściłam z ości przy pomocy pęsety i zdjęłam skórę. Razem z cebulą i czosnkiem zmiażdzyłam ją przy pomocy blendera. Następnie do rybnej masy dodałam resztę składników i dokładnie wymieszałam. W razie potrzeby, gdyby masa była za wilgotna, należy dosypać trochę bułki tartej.

Z masy uformowałam kule, obtoczyłam je w bułce tartej i usmażyłam na oliwie z oliwek, ze wszystkich stron na rumiano.

W wysokim garnku podgrzałam przecier pomidorowy, do którego dodałam zmiażdżone ząbki czosnku, oliwę, cukier, natkę, sos sosjowy. Doprawiłam solą i pieprzem. Sos gotowałam na małym ogniu przez kilka minut, a następnie włożyłam do niego rybne kulki i dusiłam całość przez 15 minut. Danie wyłożyłam do salaterki i posypałam świeżą natką.

Do niego podałam ryż basmati firmy Gallo.

* ten tunezyjski przepis trochę się zrobił międzynarodowy: japoński sos, francuski ryż, polska natka, włoska oliwa itd. itp. ;-))))

 

Kategorie przepisów