Gdy raz spróbuje się tej zupy, chętnie jadłoby się ją częściej i częściej. Przynajmniej ja tak mam;D Trzeba przyznać, że chili, pomidory, mleko kokosowe, masło orzechowe i szpinak to świetne połączenie!
Nigdy nie przepadałam za s e l e r e m (delikatnie mówiąc.. ) Uważałam, że jest zwyczajnie b r z y d k i i ... niedobry. A już na pewno z u p e ł n i e niepotrzebny. Bo co można zrobić z takiego selera?! No, ewentualnie byłam w stanie zdzierżyć go jako jedno z warzyw do gotowania wywaru :) Ale :) ...
Odwiedził mnie dziś mój młodszy braciszek...i powiedział: zrobię Ci tajską zupę. I zrobił. Jest pyszna. Zapraszam Was więc na rozgrzewający gościnny przepis według J. :)
To chyba jedna z moich ulubionych zup ;) Robiłam ją już 2 razy i na pewno na tym nie poprzestanę. Jest aromatyczna i rozgrzewająca. I do tego ten kolor, na który tak miło popatrzeć w pochmurne, szare dni :)
Propozycja dla miłośników rzeczy pikantnych. (...) Zupa swoim rodowodem nawiązuje do klasycznego chili con carne czyli tradycyjnej meksykańskiej potrawy łączącej chili z mięsem, kuminem i pomidorami. Oprócz bulionu można dodatkowo dodać szklankę czerwonego wina ale nie jest to konieczne. Jako dodatek występuje tu ser żółty marki Gouda oraz natka pietruszki ale można bardziej klasycznie ozdobić danie nachosami
Moja dzisiejsza propozycja to : Miętowa zupa krem z groszku (...) Oryginalny przepis był także z dodatkiem sałaty (jeszcze nigdy nie jadłam zupy z sałaty),śmietanki, masła itp. więc przepis pozwoliłam sobie zmodyfikować na bardziej dietetyczny.
Tak jak obiecałam pierwszy bawarski przepis. Zupa serowa z mielonym mięsem świetnie się sprawdzi jesienią czy zimą, bo jest sycąca i rozgrzewająca. Dzisiaj mimo pięknej pogody, zmęczeni zwiedzaniem, nie pogardziliśmy poczęstunkiem.
Zima to idealny czas na przygotowywanie solidnych zup. Porcja takiej (no, może z małą dolewką…) może wystarczyć i za dwudaniowy obiad. W końcu mamy tu i ziemniaki, i warzywa, i klopsiki.