Serowa zupa bawarska z mięsem mielonym - Käsesuppe mit Hackfleisch
Tak jak obiecałam pierwszy bawarski przepis. Zupa serowa z mielonym mięsem świetnie się sprawdzi jesienią czy zimą, bo jest sycąca i rozgrzewająca. Dzisiaj mimo pięknej pogody, zmęczeni zwiedzaniem, nie pogardziliśmy poczęstunkiem.
Wiecie co mi przypominała? Smak kurek... Nie wiem dlaczego, skoro grzybów w niej nie było;-)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wołowo- wieprzowe),
- 1 duża cebula,
- 2 pory,
- 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
- masło lub olej do smażenia,
- 200g serka topionego ziołowego lub śmietankowego,
- 1 papryczka chilli (niekoniecznie),
- bagietka do serwowania.
Przygotowanie:
Na tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i pora (białe części) oraz papryczkę chilli. Dodać mięso mielone, dusić przez około 10 minut. Zalać wszystko bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić serek. Doprawić ewentualnie na końcu, bo serek jest słony. Podawać zupę z bagietką lub innym pieczywem.