Senegalska zupa z masłem orzechowym i szpinakiem
Gdy raz spróbuje się tej zupy, chętnie jadłoby się ją częściej i częściej. Przynajmniej ja tak mam;D Trzeba przyznać, że chili, pomidory, mleko kokosowe, masło orzechowe i szpinak to świetne połączenie! Przepis, który wykorzystałam może nie być do końca autentyczny, ale nie zmienia to faktu, że efekt jest niesamowity. Zupa jest pikantna, niezwykle aromatyczna i przepyszna! Nic nie stoi na przeszkodzie, by zmniejszyć ilość ostrych przypraw, jeśli ktoś woli łagodniejsze smaki lub dodać trochę mięsa, jeśli nie można bez niego żyć;) Polecam tę zupę i mam nadzieję, że Wam też będzie podobnie smakować:)
Zupa z masłem orzechowym i szpinakiem
- 1 łyżka oleju
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 żółta chili
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 mała marchew
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki curry
- 300ml wody
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 50g masła orzechowego
- 100ml mleka kokosowego
- 100g młodego szpinaku
- sól
- 1 łyżka posiekanej kolendry do posypania
Rozgrzać olej w garnku z grubym dnem.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek,
posiekaną papryczkę chili i kolendrę.
Gotować przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
Dodać pokrojoną w plastry marchew, pieprz i curry.
Smażyć, aż przyprawy zaczną pachnieć, ok. minuty.
Dodać wodę i pomidory, wymieszać i zagotować.
Gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać masło orzechowe, mleko kokosowe i szpinak.
Gotować przez kilka minut, aż szpinak zmięknie.
Doprawić solą i podawać posypane kolendrą.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 330 kcal