Chłodnik andaluzyjski, czyli Gazpacho Andaluz

Chłodnik andaluzyjski, czyli Gazpacho Andaluz
Zdjęcie - Chłodnik andaluzyjski, czyli Gazpacho Andaluz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chłodnik andaluzyjski, czyli Gazpacho Andaluz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chłodnik andaluzyjski, czyli Gazpacho Andaluz

Lato bawi się w ciepło - zimno. Ja jednak wolałabym zostać przy opcji ciepło. Dlatego zdecydowałam się na przygotowanie chłodnika rodem z gorącej Andaluzji. Niech prawdziwe Gazpacho Andaluz z prawdziwie hiszpańskiego przepisu zaczaruje nasze lato. Od razu zaznaczę, że od pewnego Hiszpana usłyszałam, że żeby polubić gazpacho trzeba go spróbować kilka razy. Coś w tym chyba jest. Polecam do wypróbowania.

Składniki na 4 porcje: 1 kg pomidorów
2 kromki pszennego chleba (opcjonalnie)
1/2 ogórka
1 mała czerwona papryka
1 mała zielona papryka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu
sól i pieprz do smaku

Z chleba (jeżeli używamy) usunąć skórkę. Jedną kromkę pokroić w kostkę. Skropić oliwą,podsmażyć na patelni grzanki. Drugą kromkę obficie skropić przegotowaną wodą, odłożyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Przekroić, oddzielić gniazda nasienne. Gniazda z sokiem i skórkami prztrzeć przez sito do miski blendera (lub zwykłej wysokiej, jeżeli używamy blendera ręcznego). 1/2 pomidora, po kawałku ogórka, papryki czerwonej i zielonej pokroić w drobną kostkę, odłożyć na bok. Resztę warzyw pokroić na większe części. Przełożyć do misy do zmiksowania. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, dołożyć do pozostałych warzyw. Jeżeli używamy dodać namoczony wcześniej chleb. Całość zmiksować na gładką konsystencję. Doprawić solą dodać oliwę z oliwek, jeszcze chwilę zmiksować. Dodać ocet i sok z cytryny (najlepiej stopniowo do uzyskania pasującego smaku). Jeżeli zupa będzie za gęsta można dodać wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wtedy też trzeba jeszcze doprawić solą i octem. Chłodnik można podawać od razu, ale lepszy jest mocno schłodzony. Zupę przelać do miseczek lub szklanek, posypać odłożonymi kosteczkami warzyw i grzankami. Zdjęcie - Chłodnik andaluzyjski, czyli Gazpacho Andaluz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów