Zupa krem z selera. Z oliwą truflową i whiskey.

Zupa krem z selera. Z oliwą truflową i whiskey.




Zdjęcie - Zupa krem z selera. Z oliwą truflową i whiskey. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nigdy nie przepadałam za s e l e r e m (delikatnie mówiąc.. )
Uważałam, że jest zwyczajnie b r z y d k i i ... niedobry. A już na pewno z u p e ł n i e niepotrzebny.
Bo co można zrobić z takiego selera?! No, ewentualnie byłam w stanie zdzierżyć go jako jedno z warzyw do gotowania wywaru :)

Ale :)
Przepis w najnowszym numerze magazynu Smak, tak mnie zachwycił, że postanowiłam spróbować. Przepis na p i ę k n ą zimową zupę krem z selera i ziemniaków.
Uszlachetnioną dodatkiem oliwy truflowej i whiskey.
Kompozycja doskonała!

Chyba oswoiłam seler... :)

Swoją drogą - na stole z i m o w a zupa a za oknem dziś... WIOSNA (!?)
U Was też..?



Zdjęcie - Zupa krem z selera. Z oliwą truflową i whiskey. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zupa krem z selera z whisky i oliwą truflową. /Przepis z z lutowego numeru magazynuSmak/

½ kg ziemniaków /obrane pokrojone w kostkę/, 2 średniej wielości selery /obrane, pokrojone w kostkę/, 1 litr bulionu warzywnego, 5 szalotek /posiekanych/, oliwa z oliwek, oliwa truflowa /opcjonalnie odrobina pasty truflowej/, 1 gałązka świeżego tymianku, 250ml śmietanki 30%, sól i świeżo mielony pieprz, do smaku

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotki i smażymy do zeszklenia.
Dorzucamy ziemniaki, seler, gałązkę tymianku, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (ok. 30 minut ). Całość miksujemy na gładki krem. Dolewamy śmietankę i oliwę truflową. Solimy i pieprzymy do smaku ( użyłam świeżo mielonego, kolorowego pieprzu i soli morskiej).
Podajemy z kilkoma kroplami oliwy truflowej, posypane kolorowym pieprzem i kilkoma listkami świeżego tymianku.

Smacznego!

Zdjęcie - Zupa krem z selera. Z oliwą truflową i whiskey. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów