104: Tajska zupa z kurczakiem

Odwiedził mnie dziś mój młodszy braciszek...i powiedział: zrobię Ci tajską zupę. I zrobił. Jest pyszna. Zapraszam Was więc na rozgrzewający gościnny przepis według J. :)


ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM

Zdjęcie - 104: Tajska zupa z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
składniki na 5 porcji:
2 pojedyncze piersi z kurczaka, 4 pomidory, 3 papryczki chilli, 3-5 cm imbiru, 1 litr bulionu warzywnego, 1/2 limonki, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 400 ml mleczka kokosowego, 2 cebulki dymki, 2,5 łyżki oleju sezamowego, Makaron ryżowy, sól i pieprz


Pomidory zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy. W czasie, kiedy się parzą siekamy drobno dymkę i chilli.
W dużym garnku podgrzewamy bulion warzywny (dobrze mieć taki wywar w zamrażarce).
Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleju sezamowego i podsmażamy na nim cebulkę i papryczki wraz z pestkami.
Obieramy imbir i wyciskamy w prasce do czosnku na patelnię.
Po krótkim podsmażeniu wrzucamy zawartość patelni do bulionu.
Wracamy teraz do naszych pomidorów: obieramy je ze skórki, kroimy w ćwiartki i usuwamy miąższ z pestkami. Następnie kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Dodajemy do wywaru.
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju sezamowego z dodatkiem soli i pieprzu. Po usmażeniu dodajemy do zupy.
Dodajemy teraz naszej zupie charakteru wyciskając do niej sok z połowy limonki oraz dodając mleczko kokosowe i sos sojowy.
Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Na 3 minuty przed podaniem zalewamy wrzątkiem nasz makaron ryżowy w garnku lub misce. Dodajemy odrobinę soli i po upływie 3 minut odcedzamy.
Zupę podajemy z garścią makaronu i z posiekanym szczypiorkiem.
Bon Appetit!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy