Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

To chyba jedna z moich ulubionych zup ;) Robiłam ją już 2 razy i na pewno na tym nie poprzestanę. Jest aromatyczna i rozgrzewająca. I do tego ten kolor, na który tak miło popatrzeć w pochmurne, szare dni :)

Przepis od Panny Malwinny.

Zdjęcie - Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I MLEKIEM KOKOSOWYM
(4 porcje)
800ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
400ml mleka kokosowego,
1 cebulka dymka, 2-3 ząbki czosnku,
1 mała papryczka chili,
1 łyżka świeżo startego imbiru,
1 łodyga trawy cytrynowej (albo 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej ze słoiczka),
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka kuminy,
½ łyżeczki mielonej kolendry,
2 łyżki sosu rybnego (zastąpiłam jasnym sosem sojowym),
1 łyżeczka brązowego cukru,
sok z ½ limonki,
300g filetu z kurczaka,
160g makaronu do dań azjatyckich (użyłam makaronu nitek z fasoli mung),
1 łyżka oleju

W rondlu rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę dymkę (białą część), czosnek, chili (bez pestek) i starty imbir. Smażyć chwilę na niezbyt dużym ogniu, następnie dodać kurkumę, kolendrę i kumin, smażyć kolejne 30 sekund. Wlać bulion i mleko kokosowe, zagotować. Kurczaka pokroić na małe paseczki i wrzucić do zupy. Dodać sos rybny (lub sojowy), sok z limonki, cukier i posiekana trawę cytrynową. Gotować na niedużym ogniu ok. 10 minut.
Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić i rozłożyć do 4 miseczek (ja go dodatkowo kroję na mniejsze kawałki, aby łatwiej było go jeść ;)
Zupę rozlać do miseczek, udekorować szczypiorem z cebulki, kawałkami chili i ewentualnie plastrami limonki.

Kategorie przepisów