Krem czosnkowy zapiekany z cheddarem i bazyliowymi grzankami
- KREM:
- -czosnek - 1 główka
- -ziemniaki - 150 g
- -bulion warzywny - 700 ml
- -olej Kujawski z czosnkiem i bazylią - 3 łyżki
- -liść laurowy- 2 szt
- -ziele angielskie - 5 szt
- -świeży tymianek - 1 łyżka
- -sól - 1 łyżeczka
- -pieprz mielony -1 szczypta
- DODATKOWO:
- -pieczywo pszenne - 100 g
- -świeża bazylia - 1 pęczek
- -olej Kujawski z czosnkiem i bazylią - 100 ml
- -ser cheddar - 100 g
Lato jak widzimy w tym roku nas niestety nie rozpieszcza i po kilku ciepłych dniach znów nastały deszczowe dni
( przynajmniej w Krakowie ).
W taką pogodę napewno wielu z nas marzy o tym , by zjeść coś ciepłego , co szybko nasyci , a zarazem nie będzie ciężkim , typowo zimowym daniem.
To właśnie z myślą o tych ten przepis.
Aromatyczny krem czosnkowy zapieczony z ostrym serem , podany z dodatkiem chrupiących grzanek napewno niejednemu przypadnie do gustu!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
GRZANKI:
Bazylię drobno siekamy i mieszamy z olejem.
Zalewamy pokrojone w kostkę pieczywo.
Odstawiamy na ok.15 min a następnie rumienimy na suchej patelni.
KREM:
Obrane ziemniaki kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok.4-5minut.
Dodajemy posiekany czosnek i świeży tymianek.
Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy ok.15-20minut do momentu,aż ziemniaki będą miękkie.
Wyciągamy ziele i liście, a całość miksujemy blenderem na gładki,aksamitny krem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
CAŁOŚĆ:
Przez podaniem na talerzach obficie posypujemy startym cheddarem i grzankami.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150C przed ok.15minut.
Podajemy gorący!
PORADA:
Cheddar możemy zastąpić dowolnym serem żółtym o ostrym smaku.
Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem
produktu – Kujawskiego z ziołami.