Krem czosnkowy zapiekany z cheddarem i bazyliowymi grzankami

Krem czosnkowy zapiekany z cheddarem i bazyliowymi grzankami
  • KREM:
  • -czosnek - 1 główka
  • -ziemniaki - 150 g
  • -bulion warzywny - 700 ml
  • -olej Kujawski z czosnkiem i bazylią - 3 łyżki
  • -liść laurowy- 2 szt
  • -ziele angielskie - 5 szt
  • -świeży tymianek - 1 łyżka
  • -sól - 1 łyżeczka
  • -pieprz mielony -1 szczypta
  • DODATKOWO:
  • -pieczywo pszenne - 100 g
  • -świeża bazylia - 1 pęczek
  • -olej Kujawski z czosnkiem i bazylią - 100 ml
  • -ser cheddar - 100 g

Lato jak widzimy w tym roku nas niestety nie rozpieszcza i po kilku ciepłych dniach znów nastały deszczowe dni

( przynajmniej w Krakowie ).

W taką pogodę napewno wielu z nas marzy o tym , by zjeść coś ciepłego , co szybko nasyci , a zarazem nie będzie ciężkim , typowo zimowym daniem.

To właśnie z myślą o tych ten przepis.

Aromatyczny krem czosnkowy zapieczony z ostrym serem , podany z dodatkiem chrupiących grzanek napewno niejednemu przypadnie do gustu!

Zdjęcie - Krem czosnkowy zapiekany z cheddarem i bazyliowymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

GRZANKI:

Bazylię drobno siekamy i mieszamy z olejem.

Zalewamy pokrojone w kostkę pieczywo.

Odstawiamy na ok.15 min a następnie rumienimy na suchej patelni.

KREM:

Obrane ziemniaki kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok.4-5minut.

Dodajemy posiekany czosnek i świeży tymianek.

Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

Gotujemy ok.15-20minut do momentu,aż ziemniaki będą miękkie.

Wyciągamy ziele i liście, a całość miksujemy blenderem na gładki,aksamitny krem.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

CAŁOŚĆ:

Przez podaniem na talerzach obficie posypujemy startym cheddarem i grzankami.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150C przed ok.15minut.

Podajemy gorący!

PORADA:

Cheddar możemy zastąpić dowolnym serem żółtym o ostrym smaku.

Zdjęcie - Krem czosnkowy zapiekany z cheddarem i bazyliowymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem
produktu – Kujawskiego z ziołami.

Kategorie przepisów