Miętowa zupa krem z groszku
Groszek zielony to smaczne lekkostrawne warzywo, będące źródłem biała, a także beta-karotenu, witaminy C, D, K witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego. Ze składników mineralnych możemy w nim znaleźć kwas foliowy, sód, potas, fosfor, żelazo, miedź, kobalt, jod, cyn oraz magnez.
Moja dzisiejsza propozycja to : Miętowa zupa krem z groszku - do przygotowania której zainpirowała mnie koleżanka Grażynka, którą serdecznie pozdrawiam. Oryginalny przepis był także z dodatkiem sałaty (jeszcze nigdy nie jadłam zupy z sałaty),śmietanki, masła itp. więc przepis pozwoliłam sobie zmodyfikować na bardziej dietetyczny. Wyszła kremowa, delikatna zupa o lekkim zapachu mięty.... Moja propozycja jest lekka i dietetyczna, ale jeśli macie ochotę możecie wzbogacić ją grzankami, groszkiem ptysiowym czy zabielić np. jogurtem.
Zupa jest naprawdę smaczna - sami sprawdźcie :)
SKŁADNIKI na 4 porcje:
1 mała cebula
450 g groszku cukrowego
10 listków świeżej mięt
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
Cebule drobno posiekaj. W głębokim garnku podgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. Po chwili dodaj groszek, miętę, zalej bulionem i zagotuj. Gotuj na małym ogniu około 25 minut.
Ugotowana zupę zmiksuj i dopraw do smaku. Możesz zabielić ją kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 148 kcal
białko: 11,2 g
węglowodany: 29,5 g
błonnik: 111,5 g
tłuszcze: 3,3 g
cholesterol: 15 mg