Kremowa zupa jarzynowa
Lekka, kremowa zupka. Moc witamin w upalne, letnie dni :)
Składniki
- 200 ml mleka
- 2 małe cukinie
- 3 marchewki
- 4 młode ziemniaki
- 1 cebula
- ½ kalafiora
- 200 g fasolki szparagowej
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę, przełóż do garnka i zalej mlekiem. Jeśli będzie go zbyt mało uzupełnij wodą, tak aby cukinia w całości była zanurzona w płynie. Gotuj przez ok 10-15 min, aż stanie się miękka. Zmiksuj blenderem całość na gładki krem.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do kremu z cukinii i ugotuj na półmiękko. Następnie dodaj fasolkę, kalafior podzielony na małe różyczki i marchewkę pokrojoną w kostkę.
Zupę gotuj przez ok 15 min, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodaj obraną i lekko podpieczoną w piekarniku lub na suchej patelni cebulę i natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.