Kremowa zupa jarzynowa

Kremowa zupa jarzynowa

Lekka, kremowa zupka. Moc witamin w upalne, letnie dni :)
Zdjęcie - Kremowa zupa jarzynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki

  • 200 ml mleka
  • 2 małe cukinie
  • 3 marchewki
  • 4 młode ziemniaki
  • 1 cebula
  • ½ kalafiora
  • 200 g fasolki szparagowej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę, przełóż do garnka i zalej mlekiem. Jeśli będzie go zbyt mało uzupełnij wodą, tak aby cukinia w całości była zanurzona w płynie. Gotuj przez ok 10-15 min, aż stanie się miękka. Zmiksuj blenderem całość na gładki krem.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do kremu z cukinii i ugotuj na półmiękko. Następnie dodaj fasolkę, kalafior podzielony na małe różyczki i marchewkę pokrojoną w kostkę.
Zupę gotuj przez ok 15 min, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodaj obraną i lekko podpieczoną w piekarniku lub na suchej patelni cebulę i natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kategorie przepisów