Dziś proponuję Wam kaszę jaglaną na słodko: z orzechami i suszonymi owocami oraz z jabłkiem i cynamonem. Propozycje mało czasochłonne, szybkie i bez większej filozofii, za to pyszne i zdrowe.
Ostatnio trochę eksperymentuję z zupami więc postanowiłam połączyć kapustę włoską z kaszą jaglaną. Jest to chyba mój pierwszy raz z tą kaszą. Ktoś kiedyś mi powiedział, że jaglana jest niesmaczna i jakoś trzymałam się tej myśli zamiast spróbować i przekonać się, że to nieprawda. Zupa jest bardzo delikatna i smaczna. I już „chodzą” mi po głowie kolejne kombinacje.
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, a zarazem lekkie i dietetyczne kotleciki z kaszy jaglanej z brokułami.
Świetnie doprawione, usmażone na masełku są fantastycznym pomysłem na obiad!
Pomyślałam, że spróbuję i... to był pierwszy "kluchowy" obiad, który zjadłam ze smakiem, wciągnęłam z prędkością światła i pożałowałam, że tak mało zrobiłam :) No to chyba śmiało mogę polecić? Zwłaszcza, że w ogóle nie trącą prosem, czego się obawiałam :) Zróbcie sobie i poczujcie odrobinę wolności na bezglucie ;-)
Małaj to prosty do wykonania i stosunkowo tani placek na bazie mąki pszennej i drobnej kaszy lub mąki kukurydzianej. Bardzo syte ciasto, które najchętniej spożywano świeżo upieczone, takie „wczorajsze” podawano ze zsiadłym mlekiem lub śmietaną. W przeciwieństwie do bardziej wykwintnych ciast takich jak strudle, miodowniki czy orzechowce, małaj był pieczony bez specjalnej okazji, po prostu „przy sobocie”.
Kopytka chodziły za mną od dłuższego czasu, ale ciągle nie mogłam się wziąć za ich zrobienie.
Do zeszłego tygodnia, kiedy to smaki i zachcianki zdecydowanie zwyciężyły nad leniem ;)
Powstały niesamowicie pyszne … wielkie … pachnące kopytka , którymi zajadała się cała rodzina! Ale nie takie zwykłe, bo zamiast z ziemniaków zrobione z kaszy jaglanej!
Pieczony kalafior jest genialny - sięgamy po niego co jakiś czas, bo sam w sobie jest również przepyszny. Skropiony oliwą, posypany grubo mieloną solą i upieczony na blaszce jest dużo lżejszy niż taki z podsmażoną bułką tartą. Tym razem była również zupa, a że kalafior był z tych gigantycznych ostało się też na takie kotleciki...
Placki z cukinii to pyszna i sycąca, warzywna odmiana placków ziemniaczanych. Można użyć do niej mąki pszennej, żytniej lub gryczanej, albo tak jak na zdjęciach – zmielonej kaszy jaglanej. Placki z kaszą jaglaną to świetna opcja dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą jeść mąki.