Lekka zupa z kapustą i kaszą jaglaną
Ostatnio trochę eksperymentuję z zupami więc postanowiłam połączyć kapustę włoską z kaszą jaglaną. Jest to chyba mój pierwszy raz z tą kaszą. Ktoś kiedyś mi powiedział, że jaglana jest niesmaczna i jakoś trzymałam się tej myśli zamiast spróbować i przekonać się, że to nieprawda. Zupa jest bardzo delikatna i smaczna. I już „chodzą” mi po głowie kolejne kombinacje.
Składniki:
- 1/2 kapusty włoskiej
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały kawałek pora
- 2 łodygi selera naciowego
- sól, pieprz
- zielona pietruszka
- 2 łyżki masła+2 łyżki oleju
W garnku rozgrzać masło i olej, wrzucić pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę, pora i selera w kawałku i chwilę razem podsmażać. Zalać wodą (ok. 4 l) i gotować ok. 30 min na małym ogniu. Dodać posiekaną kapustę oraz kaszę i gotować kolejne 30 minut. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Posypać posiekaną pietruszką.
Smacznego:)