Placki z cukinii i kaszy jaglanej z sosem tzatziki
Plackom można nadać za każdym razem nieco innego smaku dodając gałkę muszkatołową, miętę czy inne ulubione zioła.
Składniki – placki:(10 placków)
– cukinia – 2 sztuki
– mąka – 4 kopiate łyżki lub zmielona kasza jaglana – 5 łyżek
– jajka – 3 sztuki
– sól
– pieprz
– gałka muszkatołowa lub mięta lub inne zioła
– tłuszcz do smażenia
– ogórek zielony – 2 sztuki
– jogurt grecki – 1 opakowanie (150g)
– czosnek – 2 ząbki
– sól
– pieprz
– nieco soku z cytryny
1. Cukinię ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na 15 minut.
2. Kaszę jaglaną mielimy (jeśli używamy mąki omijamy ten punkt).
3. Cukinię porządnie odciskamy z nadmiaru wody na sitku.
4. Do cukinii dodajemy jajka, solimy, pieprzymy i dodajemy zmieloną kaszę lub mąkę. Na początku można dodać mniej i jeśli masa będzie zbyt płynna dosypać resztę.
5. Formujemy w rękach placuszki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Przygotowanie – sos tzatziki:1. Ogórki obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i łyżeczką wyciągamy pestki.
2. Ścieramy ogórki na tarce, solimy i odstawiamy na kilkanaście minut.
3. Odciskamy ogórki na sitku, dodajemy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny i wszystko mieszamy.