Małaj - kuchnia bukowińska
Na wstępie chciałabym Was zaprosić do lektury Kotła, czyli Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego. Jestem jednym ze współautorów tego raczkującego dopiero projektu stworzonego przez grupę dolnośląskich blogerów. Pierwszy numer za nami - 7 września przedstawiliśmy go publiczności - tutaj znajdziecie link do naszego Magazynu.
Choć jeszcze wiele pracy przed nami to chyba wszyscy możemy uznać ten pierwszy kroczek jako niezwykle udany. W numerze znajdziecie artykuł z serii o kuchni przesiedleńców - na pierwszy ogień poszła kuchnia bukowińska i dzisiaj przedstawiam Wam przepis właśnie z tej kuchni, który znalazł się w magazynie.
Małaj to prosty do wykonania i stosunkowo tani placek na bazie mąki pszennej i drobnej kaszy lub mąki kukurydzianej. Bardzo syte ciasto, które najchętniej spożywano świeżo upieczone, takie „wczorajsze” podawano ze zsiadłym mlekiem lub śmietaną. W przeciwieństwie do bardziej wykwintnych ciast takich jak strudle, miodowniki czy orzechowce, małaj był pieczony bez specjalnej okazji, po prostu „przy sobocie”.
Przepis pochodzi z książki „Bukowina ocalona od zapomnienia” wydanej przez Fundację „Bratnia Pomoc” w Lubaniu. Rozdział o kuchni bukowińskiej w tej książce jest autorstwa pani Cecylii Kazimierczak, której dziękuję za pomoc.
Małaj
SKŁADNIKI:
(składniki na tortownicę o średnicy 22 cm)
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 3 jaja
- 75 g mąki pszennej
- 75 g drobnej kaszy kukurydzianej lub mąki kukurydzianej
- 20 g świeżych drożdży
- 2-3 łyżki śmietany 18%
Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru pudru.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Nadal ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę, kaszę kukurydzianą oraz drożdże z cukrem.
Ubij pianę z białek i dodaj ją to masy. Wymieszaj delikatnie, ale na tyle starannie, aby składniki połączyły się.
Masę przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm.
Piecz w temperaturze 180°C około 1 godzinę.
Śmietanę rozsmaruj na powierzchni upieczonego ciasta, pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.
Małaj
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: