Kasza jaglana na lunch i śniadanie
W poprzednim wpisie mogliście zobaczyć i przeczytać przepisy na kaszę jaglaną w wersji wytrawnej – raczej na lunch lub obiad. Dziś proponuję Wam kaszę jaglaną na słodko: z orzechami i suszonymi owocami oraz z jabłkiem i cynamonem. Propozycje mało czasochłonne, szybkie i bez większej filozofii, za to pyszne i zdrowe. Świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub lunch w pracy. O właściwościach kaszy jaglanej nie będę się rozpisywać – nieco więcej przeczytacie we wpisie sprzed tygodnia lub na wielu serwisach poświęconych zdrowemu żywieniu. A więc do dzieła!
Kaszę można ugotować i odstawić do lodówki nawet na kilka dni. Jeśli więc ugotujecie sobie więcej w niedzielę, nie będziecie mieć problemu z przygotowaniem śniadania czy lunchu do pracy w ciągu tygodnia. Wystarczy dorzucić kilka składników.
Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem
Składniki (2 porcje):
- 2 duże szklanki ugotowanej kaszy
- 2 jabłka
- cynamon
- cukier trzcinowy
Przygotowanie:
0. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
1. Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka kokosowego (lub w zwykłym mleku). Instrukcję jak ugotować kaszę znajdziecie we wpisie z przepisami na wytrawną kaszę.
2. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki.
3. W miseczce żaroodpornej układamy warstwę kaszy, posypujemy cynamonem i cukrem, następnie warstwę jabłek i tak naprzemiennie.
4. Zapiekamy około 20 – 30 minut pod przykryciem (aż zacznie intensywnie pachnieć jabłkami).
Dodatkowo można dodać do warstwy z jabłkami rodzynki, orzechy lub wiórki kokosowe – według upodobania.
Kasza jaglana z orzechami i suszonymi owocami
Składniki (2 porcje):
- 2 duże szklanki ugotowanej kaszy
- łyżka rodzynek
- łyżka jagód goi
- suszone figi
- 6 dużych orzechów włoskich
- 10 orzechów laskowych
Przygotowanie:
1. Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka kokosowego (lub w zwykłym mleku). Instrukcję jak ugotować kaszę znajdziecie we wpisie z przepisami na wytrawną kaszę.
2. Rodzynki, jagody goi i suszone figi namaczamy chwilę w gorącej wodzie.
3. Orzechy kroimy na kawałki. Figi również kroimy na kawałki.
4. Mieszamy kaszę z pozostałymi składnikami. Możemy dosłodzić miodem lub cukrem, jeśli komuś nie wystarczy słodycz owoców.