Kopytka z kaszy jaglanej

Kopytka z kaszy jaglanej
Kopytka – od zawsze kojarzą mi się z czasem dzieciństwa , kiedy to przypatrywałam się jak babcia robiła je w kuchni , a potem ukradkiem podżerałam po jednym obsypujący tylko cukrem.

Kopytka chodziły za mną od dłuższego czasu , ale ciągle nie mogłam się wziąć za ich zrobienie.

Do zeszłego tygodnia , kiedy to smaki i zachcianki zdecydowanie zwyciężyły nad leniem ;)

Powstały niesamowicie pyszne … wielkie … pachnące kopytka , którymi zajadała się cała rodzina!
Ale nie takie zwykłe , bo zamiast z ziemniaków zrobione z kaszy jaglanej!


Niesamowicie pyszne , a do tego zdrowe!

Zobaczcie!

Zdjęcie - Kopytka z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* kasza jaglana – 200 g
* mleko – 250 ml
* jajko – 2 szt
* masło – 1 łyżeczka
* mąka pszenna – 100 g
* sól
* pieprz

Zdjęcie - Kopytka z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kaszę jaglaną płuczemy i sparzamy wrzątkiem na sicie , odsączamy , przekładamy do garnka.

Mleko gotujemy , zalewamy kaszę, przykrywamy.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 120C ) i prażymy ok. 15 min.

Jeśli kasza będzie robić się sucha , podlewamy wodą.

Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy , a następnie dodajemy 2 jajka , mąkę i przyprawy.

Zagniatamy ciasto.

Formujemy wałki i kroimy na średniej wielkości kopytka.

Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy kilka minut.

Odcedzamy , a następnie smażymy na masełku kilka minut do uzyskania złocistej skórki.

Podajemy z sosem pieczarkowym.

Uwaga!

Kaszę po wyciągnięcia z piekarnika można zmielić!

Kopytka będą delikatniejsze.

   Zdjęcie - Kopytka z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów