Wtorek z kaszą #7: Jaglany koktajl bananowo-wiśniowy
O niezwykłych właściwościach kaszy jaglanej pisałam już wielokrotnie, więc nie będę się powtarzać. Zdaję sobie jednak sprawę (choć z bólem serca), że smak kaszy może nie odpowiadać każdemu, chociaż akurat ten rodzaj jest wyjątkowo uniwersalny. Jakie może być rozwiązanie? Jaglany koktajl!
Dzięki zmiksowaniu kaszy jaglanej z owocami i jogurtem jest niewyczuwalna w smaku, a jednak nie traci swoich zdrowotnych właściwości. Myślę, że taki sposób świetnie sprawdzi się też na dzieci-niejadki. A niestety ostatnio takich przypadków można zaobserwować co raz więcej.
Oczywiście w przypadku koktajli kombinacji smakowych są miliony. Ja polecam dzisiaj wiśnie i banany, przepyszny klasyk. Jutro mam w planach spróbować pójść w bardziej zielone klimaty.
Jaglany koktajl bananowo-wiśniowy (ok. 4 porcje)
-75 g kaszy jaglanej (masa suchej kaszy)
- 2 dojrzałe banany
- 250 g mrożonych wiśni
- 150 ml wrzątku
- 180 ml jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja przesypuję ją do szklanki i dodaję objętościowo 2 razy więcej wody). Odstaw do ostygnięcia.
- Do blendera wrzuć kaszę i jogurt. Zmiksuj na gładką masę.
- Wiśnie zalej wrzątkiem i wlej całość do masy w blenderze.
- Dodaj banany i sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładki koktajl.