Ziemniaki zapiekane z brukselką, o smaku czosnkowo – ziołowym. Ziemniaki i brukselkę krótko gotuję, następnie zapiekam z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół. Tak podane ziemniaki, polecam również jako dodatek do mięs. Danie pachnie i smakuje wspaniale
Bruschetta to rodzaj włoskiej przekąski, której podstawą jest pieczywo skropione oliwą i natarte czosnkiem. Takie grzanki można podać na domowych imprezach z dodatkiem przesmażonych warzyw, wątróbki, grzybów lub owoców morza. Ja wykorzystałam część borowików, których koszyczek zamroziłam późną jesienią.
Smaczny i kolorowy dodatek do zimowego obiadu. Słodycz marchewki doskonale kompnuje się z lekką goryczką brukselki. Marchewka i brukselka uduszone w śmietanowym sosie al dente smakują naprawdę doskonale.
Zimowy koktajl z brukselką w roli głównej - niebywały zastrzyk zdrowia. Polecany szczególnie osobom, które nie należą do grona zwolenników zielonych "mini kapustek". Z dodatkiem mango i pomarańczy pomoże przekonać się do smaku brukselki, bo do walorów zdrowotnych nikogo nie trzeba przekonywać.
Kruche ciasto wypełnione kremowym farszem z zatopionymi brukselkami smakuje znakomicie. Specjał bardzo prosty do przygotowania.Tarta jest zwięzła, swobodnie można ja zapakować do lunchboxu.
Propozycja na zdrowy, wegetariański obiad. Niepalona kasza gryczana z brukselką, porem i cebulką. Dodatkowo, dla smaku w potrawie znalazły się zioła i czosnek. Składniki częściowo gotuję, a następnie krótko smażę na dużej patelni. Obiad godny polecenia 🙂
Jest jeszcze jedno magiczne zaklęcie, które sprawia, że stają się smakowite. Można je krótko podpiec, a najlepiej w kokosowej panierce. Zamoczone w kolendrowym sosie odkryją przed nami prawdziwą tajemnicę swojego niezwykłego smaku.
Aromatyczny ryż inspirowany kuchnią perską pachnący kuminem, kolendrą i cynamonem ze słodką suszoną żurawiną, chrupiącymi orzechami pekan oraz brukselką tworzy kompozycję doskonałą i z pewnością posmakuje nawet tym, co nie przepadają za tymi mini kapustkami.
Makaron– można powiedzieć, że jest to składnik uniwersalny. Przygotujesz z nim danie zarówno na słodko, jak i na słono, na co dzień i od święta, może być tanio lub nieco drożej, szybko lub trochę dłużej, lekko, albo nie do końca, z mięsem lub wege. Jedno się nie zmienia – dania z makaronem zawsze są smaczne i niezawodne.
Z brukselką to jest tak, że albo się ją kocha, albo nienawidzi. Ja należę do tej pierwszej grupy, choć w domu wpisuję się do mniejszości. Przynajmniej nie było więcej chętnych do pizzy, bo zazwyczaj są boje o ostatni kawałek:-)