Ziemniaki zapiekane z brukselką i tymiankiem

Ziemniaki zapiekane z brukselką i tymiankiem
Ziemniaki zapiekane z brukselką, o smaku czosnkowo – ziołowym. Ziemniaki i brukselkę krótko gotuję, następnie zapiekam z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół. Tak podane ziemniaki, polecam również jako dodatek do mięs. Danie pachnie i smakuje wspaniale

Zdjęcie - Ziemniaki zapiekane z brukselką i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 kg. mniejszych ziemniaków
  • 400 g. brukselki
  • 1/3 szklanki dobrego oleju lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 płaska łyżeczka papryki
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • sól himalajska
Ziemniaki dokładnie myję. Gotuję w mundurkach, w posolonej wodzie ( 2 łyżeczki ). Od zagotowania gotuję 10 minut. Odcedzam i odstawiam do przestudzenia. Brukselkę dokładnie czyszczę i odcinam wierzchnie listki. Gotuję w lekko posolonej wodzie, około 7 minut. Odcedzam. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki. Rozkładam razem z brukselką na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Do oliwy dodaję czosnek, paprykę, curry i tymianek. Wszystko mieszam. Warzywa należy delikatnie skropić ziołową oliwą. Całość zapiekam około 30 minut. Ziemniaczki powinny lekko się zrumienić. W połowie pieczenia można przełożyć blaszkę na środkową półkę piekarnika. Czas pieczenia, jest zależny od gatunku ( twardości ) ziemniaków. Gotowe ziemniaki można posypać pietruszką. Smacznego

Zdjęcie - Ziemniaki zapiekane z brukselką i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów