Brukselka z marchewką
Smaczny i kolorowy dodatek do zimowego obiadu. Słodycz marchewki doskonale kompnuje się z lekką goryczką brukselki. Marchewka i brukselka uduszone w śmietanowym sosie al dente smakują naprawdę doskonale.
Składniki:
300 g brukselki
200 g marchewki
1 łyżka masła
sól, pieprz, cukier
100 ml śmietany kremówki+50 ml wody
skórka otarta z 1/2 cytryny
natka pietruszki
Wykonanie:
- brukselkę umyć, podciąć ogonki i przeciąć na pół. Marchewkę obrać i pokroić skośnie w 1 cm plasterki
- w rondlu rozpuścić łyżkę masła, dodać warzywa i posmażyć około 2 minuty. Dodać sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cukru, następnie podlać śmietaną i odrobiną wody. Dusić na średnim ogniu około 10-15 minut. Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić solą i dodać skórkę otartą z cytryny
- podawać z natką zielonej pietruszki