Papardelle z szynką parmeńską i brukselką
Makaron– można powiedzieć, że jest to składnik uniwersalny. Przygotujesz z nim danie zarówno na słodko, jak i na słono, na co dzień i od święta, może być tanio lub nieco drożej, szybko lub trochę dłużej, lekko, albo nie do końca, z mięsem lub wege. Jedno się nie zmienia – dania z makaronem zawsze są smaczne i niezawodne.
Warto więc mieć go zawsze pod ręką. Ja mam zazwyczaj kilka rodzajów w spiżarni i jest to jeden ze stałych punktów na liście moich zakupów. Należy pamiętać o jednym – makaron powinien być dobrej jakości – te przygotowane w 100% z mąki durum gwarantują odpowiednią konsystencję i smak. Dania z makaronem często składają się z zaledwie kilku składników, a im krótsza ich lista, tym ważniejsza jest wysoka jakość.
Ekspresowe dania obiadowe to moja specjalność – zmieszać tu, dodać tam i gotowe. Czasami wystarczy przegląd lodówki, nieraz kilka klasycznych składników – rzadko zdarza się tak, że z tego , co ma się w domu nie da się zmiksować żadnego dodatku do makaronu. Nie ma wymówek, ale za to jest smaczny obiad.
Tym razem absolutny hit ostatniego tygodnia – papardelle z szynką parmeńską i brukselką – z ogromną ilością pecorino. Proste, prawda?
Danie będzie jeszcze lepsze z domowym makaronem. Jeśli macie czas, warto go poświęcić na jego zrobienie.
Papardelle z szynką parmeńską i brukselką - obiad na szybko
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 10 min
Czas całkowity 20 min
Danie z makaronu gotowe w zaledwie 15-20 minut. Szybkie, pożywne i pełne smaku. Rodzaj przepisu:
Danie główne Porcje: 4
Składniki:
- ok 400 makaronu papardelle
- 120g szynki parmeńskiej
- 1-2 ząbki czosnku
- 250g brukselki
- 100g pecorino
- sok z ½ cytryny
- pęczek natki pietruszki
- 50ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Brukselkę oczyść i przekrój na połówki lub ćwiartki jeśli są duże.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, dodaj sól i wrzuć brukselkę. Gotuj przez około 5 minut. Powinna być lekko twardawa. Wyjmij ją łyżką cedzakową i przelej zimną wodą.
- W tym samym garnku ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu.
- W czasie, gdy makaron się gotuje, podsmaż na oliwie porwaną na kawałki szynkę.
- Po chwili dodaj drobno posiekany czosnek.
- Ugotowany makaron przełóż bezpośrednio na patelnię z podsmażoną szynką. Dodaj natkę pietruszki oraz starty ser. Skrop sokiem z cytryny i ymieszaj.
- Jeśli danie wydaje się zbyt suche, dolej ½ szklanki wody, w której gotował się makaron.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj od razu.
3.5.3229