Bruschetta z grzybami – szybka przekąska

Bruschetta z grzybami – szybka przekąska
Bruschetta to rodzaj włoskiej przekąski, której podstawą jest pieczywo skropione oliwą i natarte czosnkiem. Takie grzanki można podać na domowych imprezach z dodatkiem przesmażonych warzyw, wątróbki, grzybów lub owoców morza.  Ja wykorzystałam część borowików, których koszyczek zamroziłam późną jesienią. Dodałam cebulkę, czosnek i zioła. Przekąska chrupiąca i bardzo aromatyczna, znika ze stołu błyskawicznie Zdjęcie - Bruschetta z grzybami – szybka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g borowików ( mogą być pieczarki )
  • 1 podłużna bagietka lub 3 podłużne bułeczki ( u mnie razowe )
  • 1 cebulka pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 zmiażdżone nasiona jałowca
  • duża szczypta tymianku
  • 2 łyżki świeżej pietruszki
  • sól i pieprz
  • oliwa
Borowiki drobno kroję. Bagietkę lub bułki kroję w ukośne kromki. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulkę i czosnek. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaję grzyby, tymianek i nasiona jałowca. Wszystko smażę na małym ogniu, około 10 minut. Na koniec całość doprawiam solą i pieprzem. Nasiona jałowca wyciągam i wyrzucam.  Kromki zapiekam w piekarniku lub opiekaczu, do czasu, kiedy brzegi się przyrumienią.  Łyżką nakładam małą porcję grzybowego farszu na każdą grzankę. Tuż przed podaniem posypuję świeżo posiekaną pietruszką. Można dodać gałązkę tymianku. Smacznego

Zdjęcie - Bruschetta z grzybami – szybka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów