Zielony koktajl odchudzajacy brukselka & mango - zimowy zastrzyk zdrowia


Brukselka to bogactwo witamin i mikroelementów, nazywana jest często warzywem młodości. Wzmocni odporność, działa zbawiennie na układ pokarmowy, likwiduje zaparcia, działa przeciwzapalmie, powinna być stałym elementem diety cukrzyków i osób z wysokim cholesterolem. Niskokaroryczna brukselka do doskonały składnik zimowego zielonego koktajlu.

100 g brukselki
1 mango
1 pomarańcza
1 jabłko
kawałek imbiru
1 łyżeczka młodego jęczmienia
szklanka wody mineralnej
Wykonanie:
- brukselki obrać z wierzchnich uszkodzonych listków, następnie dość nisko podciąć głąbki i zdjąć z każdej kapustki kilka zielonych, luźnych listków
- obrać pozostałe owoce i imbir, pokroić na mniejsze cząstki i umieścić w kielichu blendera razem z wodą i listkami brukselki. Zmiksować do pożądanej konsystencji
UWAGI: jeśli do kotajlu używasz całych brukselek, przed zmkisowaniem przekrój je na ćwiartki i wykrój głąby. Delikatnieszy w smaku, bardziej zielony i smaczniejszy jest koktajl przygotowany z obranych wierzchnich listków brukselki. Z pozostałych brukselek przygotuj jarzynkę do obiadu, po przepis zapraszam tu.
