Makaron z brukselką à la carbonara

Makaron z brukselką à la carbonara

Zdjęcie - Makaron z brukselką à la carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Makaron z brukselką à la carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na blogu znajdziecie przepis na carbonarę (np. TU) . Dla mnie to absolutny klasyk, klika dobrej jakości składników i absolutnie jedwabisty sos do makaronu gotowe. Wystarczy pancetta, parmezan i jajka. Tylko lub aż tyle.

Zdjęcie - Makaron z brukselką à la carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Makaron z brukselką à la carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś jednak jesienna wariacja na temat. Z użyciem boczku i mojego przysmaku o tej porze- brukselki!

Zdjęcie - Makaron z brukselką à la carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Makaron z brukselką à la carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z brukselki staram się odrywać listki, w tej postaci gotuje się znacznie krócej niż całe główki. Tak przygotowana nie ma nic wspólnego z szarymi, rozgotowanymi kapustkami, jakimi raczono nas w przedszkolu! Spróbujcie koniecznie!

Zdjęcie - Makaron z brukselką à la carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Makaron z brukselką à la carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Makaron z brukselką à la carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Makaronu ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Na patelni podgrzej oliwę/olej, dodaj drobno pokrojony boczek. Smaż, aż tłuszcz się z niego wytopi i stanie się chrupiący.Dodaj listki brukselki (tak, wiem, obieranie brukselki to dużo roboty, ale naprawdę warto!), smaż na małym ogniu, aż lekko zmięknie (niech pozostanie odrobinę chrupiąca).

Jajka roztrzep w miseczce, przypraw pieprzem, dodaj śmietankę. Ser potrzyj na małych oczkach tarki.

Wyłącz gaz pod patelnią, włóż na nią ciągle gorący, świeżo odcedzony makaron. Zalej roztrzepanymi jajkami, dodaj parmezan, wymieszaj. Podawaj natychmiast.

Kategorie przepisów