Pilaw z brukselką, żurawiną i orzechami pekan
Pilaw z brukselką, żurawiną i orzechami pekan to wspaniały pomysł na wegańskie danie główne lub fajny dodatek do mięsiwa, który można postawić na stole podczas rodzinnego obiadu. Przepis przygotowałem z myślą o Bożym Narodzeniu, ale myślę, że można spokojnie ugotować taki pilaw przy innej okazji, bo smakuje tak dobrze, że szkoda byłoby na niego czekać aż do Świąt. ;) Aromatyczny ryż inspirowany kuchnią perską pachnący kuminem, kolendrą i cynamonem ze słodką suszoną żurawiną, chrupiącymi orzechami pekan oraz brukselką tworzy kompozycję doskonałą i z pewnością posmakuje nawet tym, co nie przepadają za tymi mini kapustkami. Zachęcam do wypróbowania.
*
SKŁADNIKI
na pilaw dla 6-8 osób
- 500 g brukselki
- 1 szklanka ryżu basmati
- ½ szkalnki czarnego ryżu (można zastąpić basmati)
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- ½ szklanki orzechów pekan (lub włoskich)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 natka pietruszki lub kolendry
- ½ szlanki bulionu
- olej kokosowy do smażenia
- sól
* PRZYGOTOWANIE
Brukselkę obierz i umyj. Obgotuj ją najpierw przez 5 minut w osolonym wrzątku, następnie opłucz pod bieżącą wodą (dzięki temu pozbędziemy się goryczki). Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i dodaj po pół łyżeczki cynamonu i wędzonej papryki oraz po łyżeczce kuminu i mielonej kolendry. Przyprawy podgrzewaj aż zaczną pachnieć. Następnie wrzuć brukselkę, wymieszaj ją dokładnie z przyprawami i kolejno przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 30 minut. W tym czasie przygotuj ryż.
Ryż basmati oraz czarny ryż wsyp do garna. Zalej dużą ilością wody i posól. Gotuj przez 10 minut od momentu zagotowania, a następnie odcedź i odstaw.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i wrzuć posiekaną drobno cebulę. Smaż aż stanie się złotobrązowa. Następnie wrzuć żurawinę i orzechy pekan. Podgrzewaj je kilka minut i dodaj pozostałe przyprawy. Podgrzewaj je aż zacznie pachnieć i wrzuć ryż. Smaż go przez moment. Następnie wlej około pół szklanki bulionu (opcjonalnie wody), a patelnię przykryj pokrywką. Ogień zmniejsz na minimum i pozostaw na nim na 20 minut. Następnie gotowy pilaw wymieszaj z upieczoną brukselką, przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
*
*Inspiracja BBC goodfood.