Tarta z brukselką - Rosenkohl Quiche
Brukselka na pewno nie jest nudnym warzywem, istnieje wiele dań w których może brylować. Do takich na pewno należy tarta brukselkowa.
Kruche ciasto wypełnione kremowym farszem z zatopionymi brukselkami smakuje znakomicie. Specjał bardzo prosty do przygotowania.Tarta jest zwięzła, swobodnie można ja zapakować do lunchboxu. Idealna na ciepło i zimno, na obiad i kolację. Świetnie smakuje z surówką i lampką owocowego, białego wina.
Składniki na ciasto:
200 g mąki orkiszowej
80 g masła
1 jajko
3 łyżki lodowatej wody
0,5 łyżeczki soli
Składniki na nałożenie:
500 g brukselki
200 ml mleka kokosowego lub śmietany
3 jajka
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
Wykonanie:
- składniki na kruche ciasto zagnieść. Rozwałkować i wylepić dno i brzegi foremki cieniutko wysmarowanej masłem. Wstawić do lodówki
- brukselki oczyścić ze zwiędłych listków, umyć, głąbiki naciąć na krzyż. Obgotować brukselkę 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do odcedzenia
- śmietanę lub mleko kokosowe rozbełtać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatałową. Brukselki rozłożyć na cieście, zalać masą jajeczną
- piec w 180`C 40 minut do zezłocenia