Zupa fasolowa z podsmażaną brukselką i pieczarkami. Dieta - szybka przemiana
Zupa fasolowa w połączeniu z brukselką i ciemnymi pieczarkami jest idealna, szczególnie zimową porą. Gęsta i pożywna, bo bogata w składniki mineralne, posmakuje każdemu.
Do przygotowania zupy użyłam mrożonej brukselki, także problem goryczki został wyeliminowany. Część brukselki została zmiksowana z fasolą, a pozostała podsmażona i dodana na koniec razem z pieczarkami. Jest pyszna.
Idealnie wpisuje się w III fazę diety przyspieszającej metabolizm i stanowi smaczne urozmaicenie. Zupę przygotujesz błyskawicznie, jeśli użyjesz fasolki z puszki. Polecam!
Składniki:
250 g białej fasolki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 listek laurowy
350 g mrożonej brukselki
2 łyżki oleju z pestek winogron
około 800 ml bulionu warzywnego
100 g ciemnych pieczarek
1-2 łyżki sosu sojowego Tamari
1 łyżka kurkumy
1-2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
szczypiorek
Wykonanie:
- fasolkę namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę z moczenia, zalać świeżą wodą i gotować z listkiem laurowym około 45 minut, w zależności od wielkości fasoli (wg przepisu na opakowaniu)
- obrać cebulę i czosnek, posiekać. Rozmrożoną wcześniej brukselkę przeciąć na połówki, większe kapustki na ćwiartki. Część odłożyć do przysmażenia. Razem z cebulą i czosnkiem przsmażyć na łyżce oleju w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Zalać bulionem i zagotować. Odcedzić fasolkę, dodać do garnka, część odłożyć. Gotować brukselkę z fasolką około 15 minut
- pieczarkom pociąć trzonki, pokroić w plasterki. Posmażyć na łyżce oleju razem z odłożonymi brukselkami przez około 3-4 minuty. Skropić sosem sojowym i dusić na patelni kolejne kilka minut, aż brukselki zmiękną
- zupę zmiksować. Dodać kurkume, musztarde, przyprawić solą i pieprzem. Rozlać na talerze, wyłożyć przysmażoną brukselkę z pieczarkami. Poza dietą przybrać śmietaną lub jogurtem greckim, posypać posiekanym szczypiorkiem
SMACZNEGO !