Jedne z lepszych pierniczków jakie jadłam do tej pory, są mięciutkie i pyszne. Piekę je już teraz aby mieć czas na inne pyszności przed świętami choć te pierniki należą do tych które nie muszą leżakować. Polecam
Migdałowe babeczki wspaniale wpisują się w świąteczne klimaty. Te dodatkowo przystroiłam kremem z serka mascarpone, który powinien przywodzić na myśl świąteczną choinkę :). Ciasto jest wilgotne, mocno migdałowe zarówno za sprawą esencji migdałowej jak i mielonych migdałów.
Wytrawne serowe babeczki można przyprawić ulubionymi ziołami (oregano, szczypiorek, bazylia), podać z sosami (np. czosnkowym lub dipem pomidorowym), choć i same smakują wyśmienicie, szczególnie jeśli do ich zrobienia użyjecie wyrazistego w smaku sera np. cheddara.
Od razu spodobało mi się połączenie pistacji, kiełbasy i suszonych śliwek, więc długo się nie zastanawiałam i od razu zabrałam się do pieczenia. Wam też polecam ten przepis, bo jest prosty i pozwala wykorzystać to, co zostaje w lodówce - nie muszą to być przecież te same dodatki, które proponuję w dzisiejszym wpisie. Mogą to być, jak poleca autorka książki, sery czy grillowane warzywa, więc zachęcam do eksperymentowania. Chlebek jest pyszny sam i np. z twarożkiem. N
Tort znany jest pod dwiema nazwami – Tort Szwarzwaldzki albo Czarny las ( czarnolas ).
Wywodzi się z południowego regionu Niemiec , ale popularny jest na całym świecie.
Jest złożony z klasycznych czekoladowych biszkoptów przełożony kwaskowatymi wiśniami i słodką śmietanką – smaki rewelacyjnie ze sobą współgrają.
Na wierzchu ułożyć kulki ptysiowe z niespodzianką w środku, czyli wisienką i posypać suto wiórkami czekolady . W ostateczności można zrobić tort tylko ze śmietaną.
Od dzisiaj to ciasto dla mnie będzie 3 x NAJ w samych superlatywach: - Najlepsze ciasto czekoladowe jakie dotychczas robiłam - Najszybsze do wykonania - Najprostsze – już prościej nie można
Szarlotka jest tak krucha że aż sypka, a do tego zachwyca grubą warstwą jabłek. Najważniejsze w tej szarlotce jest użycie odpowiedniej odmiany jabłek!!! Muszą być to odmiany szarlotkowe jak : w UK: Cox, Russet, Golden Delicious a w Polsce szara reneta czy koksa. Jabłka muszą być z tych szarlotkowych -twardych odmian, żeby w czasie pieczenia nie rozpadły się, ale zachowały ładny kształt.