Szarlotka tatrzańska
Szarlotka tatrzańska to chyba najlepsza szarlotka jaką do tej pory jadłam! Zdecydowanie! Nawet Małżonek, który za szarlotkami nie przepada, był zachwycony. Szarlotka jest tak krucha że aż sypka, a do tego zachwyca grubą warstwą jabłek. Najważniejsze w tej szarlotce jest użycie odpowiedniej odmiany jabłek!!! Muszą być to odmiany szarlotkowe jak : w UK: Cox, Russet, Golden Delicious a w Polsce szara reneta czy koksa. Jabłka muszą być z tych szarlotkowych -twardych odmian, żeby w czasie pieczenia nie rozpadły się, ale zachowały ładny kształt. Szarlotka nie jest słodka ale mi właśnie taka smakuje ! Zapraszam Was na tę tatrzańską szarlotkę, bo to jest zdecydowanie niebo w gębie !
Szarlotka tatrzańskaSkładniki:
- 500g mąki krupczatki
- 250g margaryny (lub masła)
- 90g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Masa jabłkowa:
- 3 kg jabłek odmiany szara reneta (w UK: Russet apple) lub koksa (cox’s apples)
- 3 łyżki cukru pudru (u mnie jeden cukier waniliowy)
- 2 łyżeczki cynamonu (u mnie jeszcze szczypta goździków mielonych)
1. Margaryna, żółtka i śmietana powinny być schłodzone. Wszystkie składniki na ciasto posiekać a następnie zagnieść szybko ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę wielkości 22×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze jest rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami folii albo zwyczajnie wykleić blachę. Wstawić blachę z ciastem na godzinę do lodówki. Pozostałą część ciasta włożyć do woreczka i schować do zamrażarki.
2. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie poszatkować na cieniutkie plasterki za pomocą melaksera lub zwykłej tarki. Dodałam do nich trochę soku z cytryny ale i tak ściemniały. Do posiekanych jabłek dodać cukier puder, cynamon i goździki. Bardzo delikatnie wymieszać.
3. Na schłodzone ciasto wyłożyć jabłka i delikatnie wyrównać. (Ja najpierw podpiekłam spód około 20 min a potem dodatkowo wysypałam na wierzch kilka łyżek mielonych migdałów, żeby w razie konieczności wchłonęły sok z jabłek.) Na wierzch zetrzeć resztę ciasta z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 60-80 minut aż wierzch się zrumieni. Jeśli za szybko się rumieni można przykryć go folią. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Smacznego
Źródło: http://www.chillibite.pl/2009/10/szarlotka-tatrzanska.html
Drukuj / PDF