Tort szwarzwaldzki / Czarny las ( bez alkoholu )
- SKŁADNIKI:
- ( tortownica 22 cm )
- BISZKOPT :
- * jajko - 5 szt
- * mąka krupczatka - 5 łyżek
- * kakao - 1 czubata łyżka
- * cukier - 5 łyżek
- * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- * sól - 1 szczypta
- MASA :
- * śmietana 36 % - 750 ml
- * cukier puder - 2 łyżki
- * cukier waniliowy - 1 op
- * żelatyna - 3 łyżeczki
- DODATKOWO :
- * wiśnie w kompocie ( np. Harvin z Lidla ) - 1 słoik
- * dżem wiśniowy - 5 łyżek
- * czekolada mleczna - 200 g
Kilka dni temu za zadanie bojowe miałam zrobić tort dla koleżanki na urodziny Jej synka.
Tak naprawdę to dostałam wolną rękę , ale wiedziałam , że Gosia ma niesamowitą ochotę na tort czekoladowy z wiśniami i kremem śmietanowym – więc na taki właśnie padło!
Tort znany jest pod dwiema nazwami – Tort Szwarzwaldzki albo Czarny las ( czarnolas ).
Wywodzi się z południowego regionu Niemiec , ale popularny jest na całym świecie.
Jest złożony z klasycznych czekoladowych biszkoptów przełożony kwaskowatymi wiśniami i słodką śmietanką – smaki rewelacyjnie ze sobą współgrają.
Tort zrobił furorę na urodzinach , a goście wołali o dokładkę!
Ps. jeśli nie będą go jadły dzieci , śmiało możecie zrobić w wersji alkoholowej ;)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
BISZKOPT :
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru.
Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.
Wsypujemy delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem i łyżką drewnianą mieszamy w jedną stronę! aż składniki się połączą.
Wkładamy do nagrzanego na 180 piekarnika na 20 – 25 minut.
Studzimy , a następnie dobrze wystudzony kroimy na 3 równe blaty.
KREM :
Wiśnie odsączamy z kompotu ( absolutnie nie wylewamy kompotu! ).
Ok. 15 sztuk odkładamy do dekoracji , a resztę dzielimy na 2 części.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dokładnie mieszamy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno , dodając pod koniec cukier waniliowy , cukier puder i rozpuszczoną ( ale nie zimną ) żelatynę – dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ :
Pierwszy blat biszkoptowy układamy na spodzie z tortownicy.
Obficie nasączamy go kompotem pozostałym z wiśni ( ewentualnie dodatkowym alkoholem w postaci nalewki wiśniowej ).
Smarujemy po całości połową dżemu wiśniowego , a następnie częścią ubitej śmietany.
Delikatnie wygładzamy i układamy wiśnie.
Przykrywamy kolejny blatem biszkoptowym , nasączamy kompotem.
Smarujemy dżemem wiśniowym i kolejną warstwą ubitej śmietany.
Układamy drugą cześć wiśni.
Przykrywamy ostatnim biszkoptem , lekko dociskamy i cały smarujemy śmietana ( boki + góra ).
Wygładzamy lekko zwilżonym w gorącej wodzie nożem.
Boki obficie obsypujemy startą na tarce czekoladą.
Górę dekorujemy wg.własnego pomysłu resztą śmietany oraz wiśniami.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!