Chlebek z pistacjami, kiełbasą i suszonymi śliwkami
Po świętach przydałby się jakiś sposób na pozbycie się nadmiaru jedzenia wypełniającego lodówkę;) Wiem, że nie wszyscy (w tym ja) są zwolennikami przygotowywania wielu dań na święta i robienia zapasów, ale zawsze znajdzie się np. jakaś nadprogramowa wędlina czy zbyt duża ilość bakalii. Warto mieć wtedy w pogotowiu jakiś dobry przepis. Ja swój znalazłam w książce "Mała paryska kuchnia" Rachel Khoo (i troszkę do zmodyfikowałam). Od razu spodobało mi się połączenie pistacji, kiełbasy i suszonych śliwek, więc długo się nie zastanawiałam i od razu zabrałam się do pieczenia. Wam też polecam ten przepis, bo jest prosty i pozwala wykorzystać to, co zostaje w lodówce - nie muszą to być przecież te same dodatki, które proponuję w dzisiejszym wpisie. Mogą to być, jak poleca autorka książki, sery czy grillowane warzywa, więc zachęcam do eksperymentowania. Chlebek jest pyszny sam i np. z twarożkiem. Nadaje się na śniadanie, przekąskę do zabrania, a nawet na obiad;) Wpadłam też na pomysł przygotowania z niego tostów francuskich, polecam.
Chlebek z pistacjami, kiełbasą
i suszonymi śliwkami
- 100g zwykłej mąki
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50g mąki żytniej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- szczypta soli
- 60g obranych pistacji
- 100g suszonych śliwek
- 150g suchej kiełbasy
- 4 jajka
- 100ml mleka
- 50ml jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju
1) W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia,
pieprz, sól, posiekane pistacje, pokrojone w paski
suszone śliwki i drobno posiekaną kiełbasę.
2) W drugiej misce ubić jajka na jasną i gęstą masę.
3) Stopniowo połączyć je z mlekiem, jogurtem i olejem.
4) Partiami dolewać do suchych składników i szybko wymieszać łyżką.
5) Przelać ciasto do średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
6) Piec w temperaturze 180 st. C przez 50 minut (lub krócej, do "suchego patyczka").
Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba porcji: 12
Kaloryczność jednej porcji: 280 kcal